Wedstrijd van het seizoen: Spurs steelt voetbalharten, Chelsea wint van negental

06-11-2023 23:16
3

Wie nog altijd niet overtuigd was van Tottenham Hotspur onder manager Ange Postecoglou, is dat na maandagavond wel. Spurs incasseerde in de Londense Derby tegen Chelsea de ene na de andere tegenslag, maar bleef voetballen zoals de ploeg het hele seizoen al doet. De negen van Tottenham konden de voorsprong niet vasthouden en dus is de koppositie nu in handen van Manchester City. Het werd 1-4 in Noord-Londen.

Het werd een avond die amper samen te vatten is. Na een opstootje op de bank, waarbij Postecoglou een gele kaart kreeg, tekende Dejan Kulusevski in de zesde minuut al voor de 1-0. Vanaf dat moment werd het duel nooit meer saai. Na twintig minuten spelen zag Chelsea-aanvaller Raheem Sterling een goal afgekeurd worden voor hands. Tien minuten later meer succes voor The Blues: Cristian Romero kreeg rood na een harde charge, waarna de bal op de strafschopstip werd gelegd.

Cole Palmer ging achter de bal staan en faalde oog in oog met Spurs-keeper Guglielmo Vicario niet. De 27-jarige Italiaan keepte de wedstrijd van zijn leven en gooide zich in het restant van de wedstrijd voor de ene na de andere bal. Op slag van rust kreeg Spurs de volgende klap te verwerken. Micky van de Ven greep in een sprintduel naar zijn hamstring en liep een op het oog ernstige spierblessure op. Van de Ven en James Maddison, die ook niet verder kon, moesten naar de kant. Nadat Postecoglou na de rode kaart van Romero al een wissel had doorgevoerd, betekende dat de derde wissel voor rust. De eerste helft kende in totaal elf minuten extra tijd.

Lang standgehouden
Het tweede bedrijf verveelde ook geen enkel moment. De tien van Spurs moesten in minuut 55 met negen verder, nadat linksback Destiny Udogie zijn tweede gele kaart kreeg. Met twee man minder lukte het Chelsea alsnog niet om Tottenham met de rug tegen de muur te drukken. Via Marc Cucurella waren de bezoekers gevaarlijk, maar hij hielp een grote kans om zeep. Postecoglou deed de thuisfans kirren van de pret door ondanks de twee mannetjes minder erg hoog te verdedigen.

Een kwartier voor tijd moest het dappere Spurs echter alsnog incasseren. Sterling en Nicolas Jackson gingen met z'n tweeën op Vicario af, waarna eerstgenoemde de bal breed legde en Jackson afrondde. Tottenham gaf zich allesbehalve gewonnen en dacht zelfs via Eric Dier op gelijke hoogte te komen, nadat hij de bal op de volley hoog in het doel schoot. De VAR keek drie minuten naar de situatie en besloot het doelpunt af te keuren.

In de slotfase kroop Chelsea - voor de duidelijkheid: met twee man meer - door het oog van de naald. In de vierde en achtste minuut van de blessuretijd deelde Jackson de genadeklap uit aan het moegestreden Spurs, waarna misschien wel het mooiste moment van de avond zich voltrok. Het Tottenham Hotspur Stadium begon luid te applaudisseren en steunde zijn ploeg. Tottenham veroverde de voetbalharten, maar lijdt wel de eerste nederlaag van het seizoen. Het betekent dat City met 27 aan kop gaat in Engeland. Spurs heeft na elf speelrondes één punt minder verzameld.