‘De roep om de VAR wordt luider in CPL, maar de clubs zélf houden het tegen’

‘De roep om de VAR wordt luider in CPL, maar de clubs zélf houden het tegen’

06-11-2023 20:40
4

De roep om de VAR wordt steeds luider bij de clubs uit de Challenger Pro League, weet Het Nieuwsblad. Afgelopen zondag moest Beerschot na 23 minuten voetballen door met tien man. De rode kaart voor doelman Davor Matijas werd waarschijnlijk teruggetrokken wanneer er een VAR was geweest. Toch wist Beerschot uiteindelijk met 0-2 te winnen.

Een week geleden werd een geldig doelpunt van Jong Genk afgekeurd in de thuismatch tegen Lierse SK. De roep om de VAR klinkt ieder jaar luider in de Challenger Pro League, maar voorlopig lijkt de VAR er nog niet te zullen komen. België is hierin niet de enige in Europa, ook in Engeland, Frankrijk, Nederland en Schotland is er geen VAR op het tweede niveau.

De Pro League en het Professional Refereeing Department hebben aangegeven dat de VAR per match 5000 euro kost en nog eens 500 euro extra wanneer daar een buitenspellijn bij komt. In totaal betekent dit dat de kosten van de VAR op 1,32 miljoen euro per jaar uitkomen en met de Promotie Play-Offs erbij zelfs nog meer. De clubs in de Challenger Pro League vinden dit te duur, per club kost dit 82.500 euro per jaar.