Wat als Vertonghen out is, hoe kan Anderlecht dit oplossen? De opties op een rij

Wat als Vertonghen out is, hoe kan Anderlecht dit oplossen? De opties op een rij

06-11-2023 12:15 Laatste update: 07-11-2023 09:55
51

De kans bestaat dat RSC Anderlecht het een tijdje zonder Jan Vertonghen moet doen. Hoe kan/moet Brian Riemer dit probleem oplossen? VoetbalPrimeur.be zet de mogelijke opties op een rij inclusief de voordelen en de nadelen. 

Afgelopen zomer investeerde RSC Anderlecht in heel wat spelers. Het haalde nieuwe spitsen, jongens voor de flanken, centrale middenvelders en twee doelmannen in huis. Een nieuwe centrale verdediger trok Anderlecht niet aan. Geheel onlogisch was dat niet. Het beschikt immers centraal over de Belgische recordinternational met Jan Vertonghen en een getalenteerde jongen die in principe veel geld kan opleveren in de persoon van Zeno Debast.

Nu Vertonghen tegen Cercle Brugge vlak voor einde geblesseerd (enkel) uitviel, dringt de vraag zich op: hoe kan Anderlecht dit oplossen. De transfermarkt is nog twee maanden gesloten. Een nieuwe speler kopen is geen optie. Snel een transfervrije verdediger strikken heeft ook weinig zin. Anderlecht zal dus intern met een oplossing moeten komen. 

Optie 1: Van de RSCA Futures naar de A-ploeg
In de A-kern van Anderlecht zitten buiten Vertonghen en Debast geen echte centrale verdedigers. Een eerste oplossing kan gezocht worden bij de RSCA Futures. Lucas Lissens is een eerste optie. In 2020 maakte hij al zijn eerste opwachting in het eerste elftal van Anderlecht. Tegen KV Oostende speelde hij een sterke eerste helft, maar mocht na 69 minuten inpakken met rood. Sindsdien leunde hij tegen de A-ploeg aan, maar de grote doorbraak kwam er mede door een zware knieblessure nooit.

In de Croky Cup kreeg Lissens vorige week plots een basisplaats en deed het toen niet onaardig. Hij hield mee de nul. Het voordeel van Lissens is dat hij getalenteerd is en van nature een centrale verdediger. Nadelig: achterin levert Anderlecht met deze optie een hoop ervaring in. Veel minuten heeft Lissens dit seizoen nog niet in de benen. Andere jongens die van de RSCA Futures kunnen doorstromen zijn: Amando Lapage en Ismaël Baouf.

Optie 2: De flanken naar het centrum
Killian Sardella en Ludwig Augustinsson lijken op de rechter- en de linkerkant momenteel de concurrentiestrijd gewonnen te hebben. Nu heeft Sardella in het verleden ook al centraal achteraan gestaan bij Anderlecht. Als hij doorschuift, krijgt miljoenentransfer Louis Patris op rechts weer een kans. Een nadeel bij Sardella is dat hij tegen zijn voet zal moeten spelen en hij nu net op rechts eindelijk zijn draai te hebben gevonden. 

Dan lijkt Augustinsson een betere optie, maar laat nu de Zweed net een van de stille uitblinkers van het huidige Anderlecht zijn. Op links is hij altijd goed voor een 6,5. Terwijl Moussa N'Diaye schommelt tussen 5 en 7,5. In tegenstelling tot Sardella blijft Augustinsson op zijn voet spelen en in vergelijking met de jonkies van de RSCA Futures heeft de Zweed al heel wat meegemaakt.

Optie 3: De middenvelders een rij naar achteren
In zijn selectie heeft Brian Riemer genoeg spelers die als verdedigende middenvelder uit de voeten kunnen: Amadou Diawara, Thomas Delaney en Mats Rits zijn opties om tijdelijk achterin bij te klussen. Riemer moet alleen weten of hij voor zijn favoriete middenveld kiest of Delaney of Rits 'opoffert'. Het middenveld ongemoeid laten kan ook als hij voor Diawara centraal achterin kiest. De man uit Guinee durft wel eens foutjes maken en centraal achterin kan dat nog minder dan op het middenveld. Leggen we Rits en Delaney met elkaar in de weegschaal dan helt het toch over richting de Deen. Die is net iets groter, is linksvoetig en speelde in het verleden ook al een paar keer als centrale verdediger. We spreken dan wel maar over een handvol matchen.

Anderlecht neemt het in de komende weken op tegen KAA Gent (uit), RWDM (thuis), KVC Westerlo (uit). 

Wie zie jij als de ideale tijdelijke vervanger van Vertonghen? Stem en laat het weten in de comments.