Vijf lessen uit speeldag 13: top-drie slaat gaatje, De Roeck ademt weer vrijer

Vijf lessen uit speeldag 13: top-drie slaat gaatje, De Roeck ademt weer vrijer

06-11-2023 11:00 Laatste update: 22:18

Van Stayen tot Mambourg: speeldag 13 van de Jupiler Pro League bracht weer heel wat stof tot nakaarten. VoetbalPrimeur.be doet niets liever en stort zich naar goeie gewoonte op vijf punten om tussen de oren te knopen.

Met sprekend gemak
Zowel RSC Anderlecht als KAA Gent werd vooraf gewaarschuwd voor een pittige verplaatsing. Beide clubs hadden die verwittiging goed ter harte genomen. Tegenstanders Cercle Brugge en Sporting Charleroi kregen eigenlijk negentig minuten lang geen voet aan de grond. Anderlecht buitte haar klasseverschil uit onder de regie van een sterke Thorgan Hazard, terwijl De Buffalo’s in hun gekende combinatievoetbal het Stade du Pays stil kregen. Aangezien enkele nabije achtervolgers punten verspeelden, heeft de top-drie nu toch een eerste gaatje beet van (minstens) vijf punten.

Ontladende mijlpaal
Ook koploper Union Saint-Gilloise schreef namelijk drie punten bij, nota bene in de topper tegen Club Brugge (2-1). Die zege mag gerust als een mijlpaal gezien worden, tegen de ploeg die tot twee maal toe (zij het op uiteenlopende wijzes) het pad richting een historische titel versperde. Mentaal valt de impact niet te onderschatten. Als ook het zwarte beest inmiddels geen problemen meer vormt, valt er weer een hindernis weg richting eeuwige roem. Derde keer, goede keer, toch?

Amour(a)
Naar gewoonte was de sfeer in het Dudenpark opnieuw opperbest. De hevigste liefdesverklaringen gingen uit naar sensatie Mohamed Amoura, de nieuwe chouchou. Met twee fabelachtige doelpunten maakte hij het verschil. Eerst pakte de zomeraanwinst uit met een stijrijke omhaal, aan zijn tweede treffer ging een vlijmscherpe spurt vooraf. Nu al prijkt zijn naam in het rijtje van Deniz Undav, Dante Vanzeir en Viktor Boniface. Met acht competitiegoals ligt de Gouden Stier stilaan binnen handbereik.

Oog-aan-oog-reclame
Er zijn zo van die wedstrijden die beklijven. Hét duel van het weekend, misschien wel van de JPL tot dusver, vond zaterdagavond plaats op de Bosuil. Royal Antwerp FC en KRC Genk brachten negentig minuten lang spektakel van de bovenste plank. Met open vizier bekampten beide titelhaantjes elkaar, die onwaarschijnlijke ontknoping van vijf maanden terug in het achterhoofd. Opnieuw trok Antwerp aan het langste eind, met dank aan een blitzstart. Maar daar bleef het niet bij: ballen op het doelhout, flitsende omschakelingen, een blunder van Jelle Bataille en af en toe een fikse overtreding … Werkelijk alle ingrediënten waren aanwezig! Dat beide trainers zich na afloop neerlegden bij mogelijke scheidsrechterlijke dwalingen, vormde het beste bewijs dat iedereen zich geamuseerd had.

De oef van De Roeck
Slechte gevoel na de bekeruitschakeling? Weg. Rode lantaarn? Weg. Dreigend ontslag boven het hoofd van de trainer? WEG! Jonas De Roeck kan weer wat opgeluchter ademhalen. Na de pijnlijke uitschakeling tegen SK Beveren gaf hij zelf aan dat de spelers niet bepaald gevochten hadden voor hun trainer. Aan Den Dreef was dat gelukkig wél het geval. Westerlo boekte een verdiende, maar vooral broodnodige overwinning. Van haar laatste zes wedstrijden in de competitie ging er überhaupt slechts eentje verloren, tegen de leider dan nog. Lang niet slecht, toch?