Uitkijken naar bekeractie: Allerheiligen niet heilig, Kiel loopt storm voor Club

Uitkijken naar bekeractie: Allerheiligen niet heilig, Kiel loopt storm voor Club

30-10-2023 13:00 Laatste update: 31-10-2023 21:50
12

De bekerliefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar dinsdag en woensdag komen ze eindelijk aan hun trekken. In de zestiende finales van de Croky Cup springen ook de clubs uit het hoogste niveau in het koude bad. VoetbalPrimeur.be kijkt samen met jou uit naar die confrontaties!

Allerheiligen lang niet heilig
Wie gedacht had in alle gezelligheid een pannenkoek en/of wafeltje te eten op woensdagmiddag, is eraan voor de moeite. Koning Voetbal toont zich opnieuw sterker dan de paus! Op Allerheiligen worden liefst tien van de bekerduels afgewerkt. Union Saint-Gilloise en Meux beginnen er al aan om 15u, vanaf 20u45 zorgen K. Beerschot en Club Brugge voor het klapstuk.

Een ouderwets avondje Kiel
Dat laatste duel mag trouwens als aantrekkelijkste affiche van alle zestiende finales bestempeld worden. De Beerschot-aanhang loopt alvast storm voor de komst van de West-Vlamingen: op enkele plekjes in tribune 4 na zijn alle tickets uitverkocht. Terwijl Club behoorlijk stroef draait, doen De Ratten het erg keurig in de Challenger Pro League. Wat heet: ze staan zelfs binnen schietafstand van de leidersplaats. Ronny Deila en co, opgepast!

Elene-Grotenberge
Knokke, La Louvière, Harelbeke, Olympic Charleroi ... Hoewel nog een heleboel lagereklassers dromen van een stunt, klinken de meeste clubs wel vertrouwd in de oren. Sta ons toe te zeggen dat dat voor Elene-Grotenberge wat minder het geval is. De lokale ploeg uit Zottegem komt 'slechts' uit in Derde Nationale, maar schopte het wel tot de zestiende finales door Crossing Schaarbeek uit te schakelen. De beloning? Een verplaatsing naar OH Leuven. Je hoeft helemaal niet zot te zijn om ook aan Den Dreef in een verrassing te geloven.

Scheiding der machten
Het blijft een eeuwige discussie in (Belgisch) bekervoetbal: hoeven we de eersteklassers in deze fase van de strijd wel te beschermen? Door hun reekshoofdenstatuut kijkt elke club uit de Jupiler Pro League een tegenstander van lager allooi in de ogen. Dat 'inloopmoment' is voor nostalgici een doorn in het oog, aangezien we ook nu weer voornamelijk topploegen in de achtste finales zullen zien verschijnen. Een vrijere loting zou onvergetelijke bekersprookjes alvast beter in de hand werken ...

Couleur local
Wat die gestuurde loting dan weer wél aantrekkelijk maakt, is dat het meer aanleiding geeft tot streekduels. Neem nu Lierse - Antwerp, die pot staat ongetwijfeld al even omcirkeld in de Lierse agenda's. Misschien wel nóg meer voer tot spektakel: Cercle Brugge - Zulte Waregem. De koploper uit de Challenger Pro League wil dolgraag bewijzen dat het nog bij de Belgische elite hoort. En hoewel Brussel en Charleroi niet bepaald buren zijn, verbood de burgemeester van die laatste stad de komst van RWDM, omdat het om een risicomatch gaat. Daarom moet Olympic Charleroi nu in het Edmond Machtensstadion aan de bak. Met het mes tussen de tanden, sans doute!