Duurste Jupiler Pro League-selecties: Clubs onderscheiden zich per linie

Duurste Jupiler Pro League-selecties: Clubs onderscheiden zich per linie

06-11-2023 17:00 Laatste update: 18:10

De financiële aspecten van het voetbal zijn vaak net zo fascinerend als wat er op het veld gebeurt. Met de recente herziening van de transferwaardes door Transfermarkt, is het weer eens tijd om de Jupiler Pro League te onderzoeken en te kijken welke selecties momenteel de hoogste waarderingen hebben. VoetbalPrimeur.be bekijkt de kersverse transferwaardes en komt met een overzicht van de top 5 duurste Jupiler Pro League-teams.

Algemeen overzicht Jupiler Pro League
Totale marktwaarde: 945,31 miljoen euro
Duurste speler: Arthur Vermeeren (Royal Antwerp FC), 25 miljoen euro
Duurste team: Club Brugge, 148,75 miljoen euro

Club Brugge – 148,75 miljoen euro – 29 spelers
Club Brugge voert de lijst aan als duurste team van België. De gemiddelde transferwaarde van een Club Brugge-speler is 5,13 miljoen. De aanval van Club Brugge is het meeste waard per speler, met een gemiddelde van 7,88 miljoen euro. Dat komt omdat de twee duurste spelers van Club Brugge Antonio Nusa en Andreas Skov Olsen zijn. Nusa is goed voor een waarde van 20 miljoen euro en voor Skov Olsen is dat 18 miljoen euro. Hans Vanaken is de duurste middenvelder en vult de top 3 aan met 10 miljoen euro. Wel ligt de transferwaarde van de selectie van Club Brugge vorig seizoen op 182,3 miljoen euro. Dat komt vooral doordat Charles De Ketelaere en Noa Lang in de zomer van 2022 nog bij Club Brugge speelden.

KRC Genk – 128,30 miljoen euro – 25 spelers
Op ruim 20 miljoen euro afstand van Club Brugge volgt KRC Genk, waarvan de selectie een waarde van 128,3 miljoen euro vertegenwoordigt. De gemiddelde waarde per speler is echter gelijk aan die van Club Brugge. Dat komt omdat Club Brugge 29 spelers in de selectie heeft en KRC Genk 25 spelers. In tegenstelling tot Club Brugge, waarbij de aanval de duurste linie is, is de verdediging van KRC Genk gemiddeld het meeste waard per speler, namelijk 6,25 miljoen euro. De top 3 van duurste spelers bevat echter geen verdedigers. Bilal El Khannouss voert de lijst aan met een waarde van 18 miljoen euro. Rechtsbuiten Joseph Paintsil volgt op 6 miljoen euro afstand met een waarde van 12 miljoen euro. Vlak na Paintsil wordt nummer 3 ingevuld door de centrale middenvelder Bryan Heynen met 11 miljoen euro. De transferwaarde van de selectie van de zomer van 2022 is 169,4 miljoen euro, met name door het nog aanwezig zijn van Mike Trésor en Paul Onuachu.

Royal Antwerp FC – 121 miljoen euro – 28 spelers
Op de derde plek staat Antwerp. De selectie van Mark van Bommel is 121 miljoen euro waard. Gemiddeld heeft een Antwerp-speler een transferwaarde van 4,32 miljoen euro. De duurste linie van Antwerp is het middenveld met gemiddeld 11,5 miljoen euro per speler. Dat is niet zo gek, want de talentvolle middenvelder Arthur Vermeeren is de duurste speler van de Jupiler Pro League en vertegenwoordigt een waarde van maar liefst 25 miljoen euro. De man die vlak voor zijn blessure in vorm was, Mandela Keita, is 11 miljoen waard. De top 3 wordt aangevuld met spits Vincent Janssen, die een transfermarktwaarde van 9 miljoen euro heeft. De marktwaarde verschilt nauwelijks met die van het vorige seizoen. Toen had Antwerp bijvoorbeeld Willian Pacho en Calvin Stengs in de selectie, die beiden vertrokken zijn naar respectievelijk Eintracht Frankfurt en Feyenoord. Samen vertegenwoordigden zij een waarde. De selectie had voor de start van vorig seizoen een transferwaarde van 122,4 miljoen euro.

RSC Anderlecht – 95,6 miljoen euro – 29 spelers
Anderlecht staat op nummer 4. De 29-koppige selectie van Paars-wit heeft een marktwaarde van 95,6 miljoen euro. De gemiddelde transferwaarde per speler is 3,3 miljoen euro. De aanvallers van Anderlecht zijn gemiddeld duurder dan andere spelers, namelijk 3,97 miljoen euro. Toch is de duurste speler een verdediger, namelijk Zeno Debast met een marktwaarde van 13 miljoen euro. Daarop volgen Yari Verschaeren, die momenteel geblesseerd is, met 7,5 miljoen euro waarde en spits Kasper Dolberg met een waarde van 7 miljoen euro. Voor de start van vorig seizoen was de selectie een stuk meer waard, namelijk 121,25 miljoen euro. Sergio Gomez en Fabio Silva waren toen nog bij de selectie en zij waren allebei 13 miljoen euro waard.

KAA Gent – 91,55 miljoen euro – 25 spelers
Gent sluit de top 5 af met een totale transfermarktwaarde van 91,55 miljoen euro. Gemiddeld is een speler van Gent duurder dan die van Anderlecht. Dat komt omdat de selectie van Gent 4 spelers minder telt. Bij Gent heeft de aanval de hoogste marktwaarde; een speler in de aanvalinie kost gemiddeld 7,45 miljoen euro. Gift Orban en Hugo Cuypers, beide spitsen, zijn dan ook de twee duurste spelers met een waarde van 20 en 13 miljoen euro. Middenvelder Hyun-seok Hong, die onlangs terugkwam bij Gent nadat hij met Zuid-Korea de Asian Games won, staat op nummer 3 met een waarde van 7 miljoen euro. De Gentse selectie was voor de start van vorig seizoen 100,2 miljoen euro waard. Andreas Hanche-Olsen, die vertrok naar FSV Mainz 05, stond toen op nummer 3 in plaats van Hyun-seok Hong, met een waarde van 7,5 miljoen euro.

Verschillen per linie
Al met al zijn er verschillen te zien bij transferwaardes bij de top 5 duurste selecties in de Jupiler Pro League. Club Brugge kent bijvoorbeeld een dure aanvalslinie, terwijl bij KRC Genk de verdedigende linie het meeste waarde vertegenwoordigt. Daarnaast zijn alle selecties minder waard dan het voorgaande seizoen, al is de transferwaarde van Antwerp dit seizoen ongeveer gelijk als die van vorig seizoen.

Koploper niet in top 5
Opvallend is dat Union SG momenteel bovenaan staat in het klassement van de Jupiler Pro League, terwijl de selectie een totale marktwaarde heeft van 47,40 miljoen en bij lange na niet in de buurt komt van de clubs die hierboven staan beschreven. Transferwaardes lijken dus niet alles te zeggen over de prestaties van de clubs.

Overzicht teams buiten top 5
Natuurlijk is de Jupiler Pro League niet compleet zonder de andere selecties. Buiten de top 5 bevinden zich andere waardevolle spelers. Bovendien is het opvallend dat middenvelders en aanvallers gemiddeld de hoogste transferwaardes hebben in selecties buiten de top 5.

Standard
Actuele transferwaarde: €57,30 miljoen
Aantal spelers: 28
Duurste speler: Moussa Djenepo, €6,5 miljoen
Middenvelders zijn het duurst met gemiddeld €2,68 miljoen per middenvelder

Union SG
Actuele transferwaarde: €35,85 miljoen
Aantal spelers: 25
Duurste speler: Lazare Amani, €5 miljoen
Middenvelders zijn het duurst met gemiddeld €2,7 miljoen per middenvelder

RSC Charleroi
Actuele transferwaarde: €35,30 miljoen
Aantal spelers: 30
Duurste speler: Adem Zorgane, €6 miljoen
Middenvelders zijn het duurst met gemiddeld €1,76 miljoen per middenvelder

Cercle Brugge
Actuele transferwaarde: €28,65 miljoen
Aantal spelers: 24
Duurste speler: Kevin Denkey, €6 miljoen
Aanvallers zijn het duurst met gemiddeld €2,38 miljoen per aanvaller

KVC Westerlo
Actuele transferwaarde: €33,28 miljoen
Aantal spelers: 31
Duurste speler: Matija Frigan, €5 miljoen 
Middenvelders zijn het duurst met €1,36 miljoen per middenvelder

OH Leuven
Actuele transferwaarde: €29,35 miljoen
Aantal spelers: 28
Duurste speler: Jon Dagur Thorsteinsson, €3,5 miljoen
Aanvallers zijn het duurst met gemiddeld €1,52 miljoen per aanvaller

KV Kortrijk
Actuele transferwaarde: €25,40 miljoen
Aantal spelers: 29
Duurste speler: Abdelkahar Kadri, €3,3 miljoen
Middenvelders zijn het duurst met gemiddeld €1,26 miljoen per middenvelder

KV Mechelen
Actuele transferwaarde: €24,03 miljoen
Aantal spelers: 27
Duurste speler: Nikola Storm, €2,5 miljoen
Aanvallers zijn het duurst met gemiddeld €1,04 miljoen per aanvaller

KAS Eupen
Actuele transferwaarde: €24,79 miljoen
Aantal spelers: 28
Duurste speler: Gabriel Slonina, €6,5 miljoen
Aanvallers zijn het duurst met gemiddeld €1,01 miljoen per aanvaller

RWDM
Actuele transferwaarde: €21,60 miljoen
Aantal spelers: 31
Duurste speler: Jeff Reine-Adelaide, €3,5 miljoen
Middenvelders zijn het duurst met gemiddeld €970.000 per middenvelder

STVV
Actuele transferwaarde: €13,48 miljoen
Aantal spelers: 30
Duurste speler: Matte Smets, €2,5 miljoen
Middenvelders zijn het duurst met gemiddeld €992.000 per middenvelder