Blik op LASK, Oostenrijkse opponent van Union met een listige aanvoerder

Blik op LASK, Oostenrijkse opponent van Union met een listige aanvoerder

26-10-2023 12:12 Laatste update: 17:00
2

Donderdag neemt Union SG het op tegen het Oostenrijkse LASK Linz in de groepsfase van de Europa League. Voor Union een cruciale wedstrijd om voor de driepunter te gaan als het verder wil in Europees verband. De koploper van de Jupiler Pro League neemt het op tegen de nummer drie uit de Oostenrijkse Bundesliga. VoetbalPrimeur.be geeft een inkijkje in de tegenstander van Union SG.

LASK in het kort
Volledige naam: Linzer Athletik Sport Klub
Stadion: Raiffeisen Arena, capaciteit: 19.080 plaatsen
Eindstand vorig jaar: 3e
Trainer: Thomas Sageder
Aantal keer kampioen in eigen land: 1 keer

Hoe is LASK in de groepsfase van de Europa League geraakt?
LASK werd vorig seizoen derde in de Oostenrijkse Bundesliga. RB Salzburg werd kampioen en Sturm Graz veroverde de tweede plaats. LASK wist Rapid Wien onder zich te houden. Door de derde plaats in de Oostenrijkse Bundesliga mocht LASK direct doorstromen naar de Play-Offs voor de groepsfase van de Europa League.

In het tweeluik van de Play-Offs voor de groepsfase van de Europa League moest LASK het opnemen tegen HSK Zrinjski Mostar. Het tweeluik tegen Zrinjski uit Bosnië en Herzegovina werd erg spannend. Thuis wist LASK met 2-1 te winnen en in de uitmatch werd het 1-1. Hierdoor voegde LASK zich bij Groep E van de Europa League met Liverpool, Toulouse en Union SG.

De geschiedenis van LASK, eenmaal kampioen met pieken en dalen  
LASK werd in 1908 opgericht en heeft de bijnaam Die Schwarz- Weißen. In 1965 wist LASK landskampioen te worden van Oostenrijk. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van Oostenrijk dat er een club kampioen werd die niet uit de hoofdstad Wenen kwam. In 2001 degradeerde LASK uit de hoogste klasse, nadat het 44 jaar actief was geweest op het hoogste niveau in Oostenrijk. Zes jaar later keerde LASK weer terug in de Bundesliga, maar in 2011 degradeerde LASK opnieuw. LASK wilde meteen terugkeren naar de Bundesliga, maar dit mislukte. De ploeg kreeg geen licentie voor 2012/2013 en degradeerde zelfs nog een niveau. Na twee seizoenen op het derde niveau, keerde LASK terug naar het tweede niveau en in het seizoen 2016/2017 promoveerde LASK weer terug naar de Bundesliga waar het thuishoort.

Een gloednieuw stadion
LASK speelde thuiswedstrijden eerst in het Linzer Stadion Gugl stadion. Volgens de Oostenrijkse voetbalbond voldeed het stadion van LASK niet meer aan de eisen. Het was eerst de bedoeling dat er een nieuw stadion bij de Pichlinger See zou ontstaan, deze plannen gingen niet door. Het nieuwe stadion kwam op de plaats van het oude Linzer Stadion. In 2021 begon de sloop van het stadion en het nieuwe Raiffeisen stadion is in februari 2023 geopend.

Wat mogen we verwachten van LASK?
LASK staat laatste in Europa League Groep E. De ploeg verloor tot nu toe thuis met 1-3 van Liverpool en uit met 1-0 van het Franse Toulouse. Hierdoor moet LASK tegen Union resultaten gaan halen, anders dreigt het Europese avontuur van LASK in de groepsfase te eindigen.

In de Oostenrijkse Bundesliga is LASK degelijk gestart. De ploeg eindigde vorig jaar op de derde plaats en staat daar nu opnieuw. LASK heeft na elf gespeelde wedstrijden 21 punten behaald. RB Salzburg staat tweede met slechts twee punten meer, maar koploper Sturm Graz is nog ongeslagen en loopt uit met 27 punten.

Wanneer we de transferwaarde van LASK spiegelen aan de Jupiler Pro League dan zien we dat LASK volgens transfermarkt een actuele transferwaarde heeft van 28,25 miljoen euro. Dat is iets meer dan KV Kortrijk (25,15 miljoen euro) en iets minder dan OH Leuven (31,85 miljoen euro). Onze huidige koploper Union SG heeft een totale transferwaarde van 47,40 miljoen euro.

Waar komt het gevaar van LASK vandaan?
De doelpunten die LASK maakt worden verdeeld tussen de aanval, middenveld en de verdediging. Tot nu toe wisten de aanvallers in totaal elf doelpunten te maken, de middenvelders tien doelpunten en de verdedigers zes doelpunten. Toch is er één speler die op dit moment de kroon spant bij LASK. Aanvoerder Robert Zulj heeft er dit seizoen al zeven inliggen voor LASK. De 31-jarige aanvallende middenvelder leverde ook al vijf assists af aan zijn ploegmaats.

Wat mogen we concluderen voor Union SG?
Het is erop of eronder voor de manschappen van hoofdtrainer Alexander Blessin. Als de ploeg mee wil in de Europa League dan moet er gewonnen worden van LASK. Die opgave belooft niet zeer gemakkelijk te worden, LASK is het gewend om tegen sterke tegenstanders uit te komen in de Oostenrijkse Bundesliga. Wanneer Union weer degelijk voor de dag kan komen zoals het zo vaak doet in de Jupiler Pro League, dan valt er zeker wat te halen tegen LASK.