Hattrick na invalbeurt in Champions League, Antwerp-beul Evanilson niet de eerste

26-10-2023 09:27

Woensdagavond ging Royal Antwerp FC onderuit met 1-4 tegen Porto in de groepsfase van de Champions League. Antwerp ging nochtans met een 1-0 voorsprong de rust in en leek op weg naar een goed resultaat. Dat was echter buiten Francisco Evanilson gerekend. De Braziliaan viel in en scoorde een hattrick. Slechts zes spelers deden het hem ooit voor in de Champions League.

Evanilson mocht noodgedwongen invallen toen Wendell zich blesseerde. De Braziliaanse aanvaller zou het tij helemaal keren voor Porto. Hij strafte het balverlies van Vermeeren genadeloos af en was meteen na rust goed voor de gelijkmaker. In minuut 69 en 84 zou hij er nog respectievelijk de 1-3 en 1-4 voor zijn rekening nemen en had hij zijn hattrick in de Champions League te pakken.

Opvallend is dat slechts zes spelers er ooit eerder in slaagden om tijdens een Champions League wedstrijd in te vallen en vervolgens een hattrick achter hun naam te schrijven.

Mohamed Salah
De meest recente was Salah (Liverpool) toen hij in 2022 drie keer scoorde in de 7-1 overwinning tegen Rangers FC. De Egyptenaar had toen slechts 6 minuten en twaalf seconden nodig om zijn naam drie keer op het scorebord te toveren.

Marcus Rashford
Twee jaar eerder deed Marcus Rashford het hem voor in een 5-0 overwinning met Manchester United tegen het Duitse RB Leipzig. Rashford mocht toen invallen in de 63e minuut en maakte in de laatste 16 minuten zijn eerste hattrick ooit voor United.

Kylian Mbappé
Kylian Mbappé kan uiteraard niet ontbreken op deze lijst. Zijn hattrick na een invalbeurt zal misschien nog een belletje doen rinkelen bij de fans van Club Brugge. Op 22 oktober 2019 zou het Franse wonderkind invallen voor Paris Saint-Germain in minuut 52 en met een hattrick en een assist Club Brugge een zware 0-5 nederlaag aansmeren.

Joseba Llorente
De Spanjaard kwam in 2008 in actie voor Villarreal tegen Aalborg BK. Manuel Pellegrini was op dat moment de manager van Villarreal en wou bij een 2-2 ruststand meer creativiteit zien. Llorente viel in en scoorde drie doelpunten in 45 minuten, waarmee hij Villarreal aan een 6-3 overwinning hielp.

Walter Pandiani
In 2001 nam de Uruguayaan het met Deportivo La Coruña op tegen Paris Saint-Germain in de Champions League. Nadat de Spanjaarden met een achterstand van drie doelpunten de rust ingingen, zou Pandiani het tij helemaal keren met een hattrick in de tweede helft. Deportivo won de wedstrijd uiteindelijk met 4-3.

Uwe Rösler
In het seizoen 1998-1999 mocht Kaiserklautern deelnemen aan de UEFA Champions League nadat het de titel wist te pakken in de Bundesliga het seizoen daarvoor. Rösler werd destijds transfervrij overgenomen van Manchester City en mocht invallen tegen HJK Helsinki. Hij zette een hattrick achter zijn naam en zou zijn team naar een 5-2 overwinning leiden.