Belgische inbreng voor Clement bij Rangers

Belgische inbreng bij Rangers: Buffel gidste Clement, Dessers en Raskin in basis

17 oktober om 23:00

Philippe Clement moet het zilverwerk van Rangers FC weer opblinken en liefst van al nog wat stukken toevoegen aan de collectie. In die queeste om aartsrivaal Celtic FC naar de kroon te steken, zal het wat Belgische inbreng kunnen gebruiken. VoetbalPrimeur.be overloopt het (beperkte) rood-geel-zwarte DNA van de Rangers.

De Schotse grootmacht en Belgen, het is eigenlijk een huwelijk dat tot voor deze zomer quasi onbestaande was. Slechts één landgenoot maakte ooit het mooie weer in dienst van The Gers: Thomas Buffel. De technicus ondertekende in 2005 een driejarige verbintenis in Glasgow na zijn opmars in de Nederlandse Eredivisie. Bij de Rangers werd Buffel een erg gewaardeerde pion. Verspreid over 75 wedstrijden wist hij er dertien keer raak te treffen. Pas na die doortocht in Schotland waagde de 35-voudige Rode Duivel zich voor het eerst aan een avontuur binnen de eigen landgrenzen.

Diezelfde Buffel speelde nu ook een rol in de overstap van Clement. De gewezen trainer van Waasland-Beveren, KRC Genk, Club Brugge en AS Monaco won advies in bij zijn voormalige ploeggenoot bij de nationale ploeg. Buffel sprak enkel lovende woorden over de club, gaf Clement al aan op zijn persvoorstelling. Wat hem eveneens over de streep getrokken zou kunnen hebben, is de aanwezigheid van twee Belgen in de spelersselectie, Cyriel Dessers en Nicolas Raskin.

Een mondje Nederlands en Frans
Op datzelfde perspraatje kreeg Clement zelfs meteen een vraag voor de voeten geworpen over Dessers. Die scoorde bij Feyenoord met de ogen dicht, maar zit in Schotse loondienst voorlopig nog maar aan één competitiegoal. Ook Clement moest toegeven dat hij de Nigeriaanse international al straffer uit de hoek heeft weten komen. Toch is Dessers tot dusver wel steeds verzekerd gebleven van een basisstek. Of dat het geval blijft, weet je maar nooit. Nieuwe bezems vegen nu eenmaal schoon.

Het verhaal van Raskin leest eigenlijk gelijkaardig aan dat van Dessers, met dat verschil dat de Luikenaar vorige winter al in Glasgow neerstreek. Sindsdien heeft hij er een vaste plek te pakken, als aanjager en spelverdeler vanuit een controlerende rol. Mogelijk gebruikt Clement hem straks in diezelfde hoedanigheid. De Antwerpenaar kent zowel Dessers als Raskin als tegenstander in de Jupiler Pro League, maar had geen van beiden ooit al onder zijn vleugels. Daar komt in het land van whisky en regen verandering in.

Overigens lopen er momenteel bij Rangers nog twee andere jongens rond met een verleden in onze competitie. In de voorhoede zou Clement immers ook nog een beroep kunnen doen om Rabbi Matondo en/of Kemar Roofe. Die eerste roept misschien nare herinneringen op, aangezien hij op tweede Kerstdag in 2021 een Brugse stadsderby naar groen-zwarte zijde hielp overhellen. Roofe kennen we dan weer van bij RSC Anderlecht, waar hij weliswaar geen potten kon breken. Aan Clement om hem bij Rangers wél te laten renderen.