Tussenbalans bij Standard : weken van de waarheid dienen zich aan na heropleving

Tussenbalans bij Standard : weken van de waarheid dienen zich aan na heropleving

16-10-2023 13:44 Laatste update: 20:44
4

Nu de interlandonderbreking haar einde nadert, staat de Jupiler Pro League weer in de gang te trappelen. Eén derde van de competitie ligt achter de rug. Hoewel er uiteraard nog veel kan veranderen, hebben de eerste tien speeldagen al bepaalde indrukken geboden. VoetbalPrimeur.be maakt een tussenbalans op bij onze verschillende topclubs, te beginnen bij de laagst gerangschikte, Standard Luik.

Statistieken
Huidige positie in de stand: 8e
Aantal punten: 13 (3W – 4G – 3V)
Doelpuntensaldo: 10-9
Topschutter: Wilfried Kanga (3)
Assistkoning: Wilfried Kanga en Hayao Kawabe (3)
Aantal clean sheets: 1

Tussenbalans
Van alle topclubs staat Standard er momenteel het slechtst voor, althans op puntenvlak. Toch valt de schade nog best mee: de achterstand op het laatste Champions-Play-Off-plekje bedraagt slechts twee schamele puntjes. Het toont aan dat eigenlijk alle Belgische topwagonnetjes min of meer aangehaakt zijn. Dat scheelde in het geval van Standard niet al te veel, want het seizoen begon werkelijk dramatisch. Die 1 op 12 bleek een historische kaakslag, aangezien De Rouches nooit eerder zo weinig punten oogstten tijdens de eerste vier speelrondes. De rode truitjes verbleekten bij het schaamrood op de Luikse wangen.

Best opvallend: het van oudsher nochtans woelige Sclessin bleef behoorlijk nuchter onder die onheilspellende start. Dat vertrouwen werd in de slotdagen van de zomermercato beloond. Met Steven Alazate, Moussa Djenepo, Isaac Hayden en Kamal Sowah haalde het bestuur plotsklaps nog vier toegevoegde waardes in huis, in navolging van verloren zoon en verdedigende leider Zinho Vanheusden. Het puntentotaal voer er onmiddellijk wel bij: vanaf september zit Standard aan 11 op 15. Ondanks alles blijft individuele kwaliteit toch een onmiskenbare basisbehoefte om resultaten neer te zetten. Ook Carl Hoefkens zal er zo over denken. Voor de nieuwe trainer waren de zomermaanden zonder enige slagkracht op de transfermarkt evenmin een pretje …

Intussen zijn er al een pak minder excuses voor de gewezen Rode Duivel: met de huidige selectie moet Standard wél in staat zijn om mee te bikkelen voor de top-zes. Punten uit de brand slepen lukt voorlopig naar behoren, maar eigenlijk heeft het elftal daarbij nog geen enkele keer overschot gehad. In slechts één van hun tien wedstrijden tot dusver stond er na negentig minuten een scoreverschil van meer dan één treffer op het bord (op KAS Eupen won Standard met 1-3). Hoefkens’ troepen moeten met andere woorden steevast knokken tot het al dan niet bittere einde.

Aan beide kanten van het veld ligt nog werk op de plank. Met een gemiddelde van één goal per wedstrijd ligt de doelpuntenproductie te laag, terwijl Arnaud Bodart ondanks zijn puike vorm nog maar één keer zijn netten schoon hield. Als Hoefkens die schaapjes op het droge krijgt, hebben de overige topclubs er een geduchte concurrent bij voor de Champions Play-Off. Het vervolg van oktober en november zal een betrouwbare barometer vormen. De tegenstander tijdens de volgende speeldagen oogt immers moordend. Toont Standard er haar ware gelaat?

Programma voor de komende vijf wedstrijden:

-  22/10: RSC Anderlecht (thuis)
-  29/10: KAA Gent (uit)
-  5/11: KV Mechelen (thuis)
-  11/11: Royal Antwerp FC (uit)
-  25/11: KRC Genk (thuis)

No Poll