Spanje steekt stokje voor Schotse EK-plaatsing, Turkije verslaat Kroatië

12-10-2023 22:45
4

Spanje heeft Schotland donderdagavond in Sevilla getrakteerd op de eerste nederlaag in de kwalificatie voor het EK 2024. Kort na dat Scott McTominay de Schotten naar zekere plaatsing leek te schieten, kopte Álvaro Morata de openingstreffer tegen de touwen. In Kroatië ging onderuit tegen Turkije, dat daarmee uitstekende zaken deed in Groep D.

Spanje - Schotland
Schotland met Jack Hendry in de basis wist wat welke lastige opgave het moest volbrengen om zich te verzekeren van een EK-ticket: winnen van Spanje in Sevilla. Eerder dit jaar lukte dat al op Hampden Park. De Schotten had het lastig in het eerste bedrijf en moesten toekijken hoe de thuisploeg het meeste aanspraak maakte op de openingstreffer. Kort voor rust moesten de bezoekers verder zonder Andy Robertson, die hard in botsing kwam met Spanje-doelman Unai Simon.

Na rust nam Schotland opeens brutaal de leiding, althans, daar leek het op. McTominay schoot een vrije trap op fenomenale wijze binnen, maar zijn treffer werd vanwege vermeend duwen uiteindelijk afgekeurd. Kort daarna brak het Schotse verzet. Morata, die zijn goede vorm onlangs al toonde in het duel met Feyenoord, kopte fraai binnen. Toen Oihan Sancet Spanje in de slotfase met een eigen goal op 2-0 bracht, was de Spaanse zege een feit. De wereldkampioen van 2010 heeft nu twaalf punten, drie minder dan Schotland, dat één wedstrijd meer heeft gespeeld.

Kroatië - Turkije
In maart van dit jaar was Kroatië nog met 0-2 te sterk op bezoek bij Turkije. Donderdagavond ging het een stuk lastiger voor de Kroaten. De Turkenkwamen na een halfuur spelen op voorsprong. Baris Yilmaz scoorde, maar kreeg daarbij wel de nodige hulp van Kroatië-doelman Dominik Livakovic, die wel heel erg ver uit zijn doel kwam.

Kroatië ging vervolgens naarstig opzoek naar de gelijkmaker. In de 79e minuut leek niets de 1-1 nog in de weg te staan, maar Lovro Majer zag zijn poging van de doellijn gehaald worden. Turkije trok de zege uiteindelijk over de streep en heeft daardoor tien punten, drie minder dan de tegenstander van donderdagavond.