'Meer dan half miljard euro voor bouwen en vernieuwen van Belgische stadions'

'Meer dan half miljard euro voor bouwen en vernieuwen van Belgische stadions'

11-10-2023 07:35 Laatste update: 11:27
8

Een deel van de Belgische stadions voldoet niet aan de maatstaven van de 21e eeuw en Europese toernooien. Nu ligt er meer dan een half miljard euro klaar voor renovaties en aanpassingen aan de infrastructuur. Pro League CEO Lorin Parys vertelde erover.

Clubs uit de Jupiler Pro League en de Challenger Pro League hebben 500 miljoen euro budget verzameld voor het bouwen en verbouwen van trainingscomplexen en stadions, blijkt uit rondvraag. ''En dan zijn sommige conceptuele projecten, die nog ergens in de pijplijn zitten, nog niet eens meegerekend'', vertelde Parys aan Het Nieuwsblad.

Toch staan clubs voor een uitdaging. ''De procedures blijven een groot probleem'', zei Parys. Nu kan er een klacht ingediend worden tegen bouwvergunningen en het is voor clubs ook lastig om bouwplannen aan te passen. Dat moet volgens Parys op de schop. ''Nu komen we vaak in situaties terecht waarin clubs tot jaren op een antwoord moeten wachten en vervolgens opnieuw vanaf nul moeten beginnen'', vertelde de CEO van Pro League.

Bovendien gaan clubs als Union SG, Charleroi en Club Brugge die een nieuw stadion willen bouwen, en clubs als Royal Antwerp FC, Westerlo en KRC Genk die willen vernieuwen, daarmee niet uit van subsidies. ''En dat vind ik het mooie aan dit verhaal: onze clubs vragen 0 euro subsidies om al die projecten te kunnen realiseren'', aldus Parys.