Opvallend: negatieve statistiek Avila (ex-Antwerp) tegen AEK uitgelicht

Opvallend: negatieve statistiek Avila (ex-Antwerp) tegen AEK uitgelicht

06-10-2023 10:11
5

Verdedigend is Ajax nog zoekende naar vastigheid. Tegen AEK Athene (1-1) begon Gaston Avila (ex-Antwerp) als linkercentrale verdediger en met de Argentijn en Josip Sutalo in het centrum kwamen de Amsterdammers defensief niet voor het eerst dit seizoen zwak voor de dag. Avila is na donderdagavond in het bezit van een opvallend 'record'.

Bart Frouws, datajournalist bij Voetbal International, komt via X met een opmerkelijke statistiek. Avila verstuurde tegen AEK precies honderd passes, waarvan er 73 aankwamen. Sinds het seizoen 2010/2011 zijn er 1110 spelers geweest die in de Champions League, Europa League of Conference League minimaal honderd passes in één wedstrijd verstuurden, geen van hen had zo'n lage passnauwkeurigheid als Avila.

De Ajax-verdediger komt uit op een passnauwkeurigheid van 73 procent. Het merendeel van de ballen die Avila vooruit speelde, resulteerden in balverlies. Dat viel ook ESPN-analist Kenneth Perez op. "Die Gaston Avila... Het is één grote grap", zei hij donderdagavond bij ESPN. "Met Avila kun je niet centraal achterin spelen. Het is levensgevaarlijk. Of linksback, waar hij minder pijn doet. Of helemaal niet spelen."