Blik op Bodø/Glimt, geen geheimen voor Club Brugge door Vetlesen en Zinckernagel

Blik op Bodø/Glimt, geen geheimen voor Club Brugge door Vetlesen en Zinckernagel

04-10-2023 16:30 Laatste update: 11-10-2023 14:48
11

Club Brugge neemt het donderdagavond in de Conference League-groepsfase op tegen het Noorse Bodø/Glimt. Club Brugge treft met Bodø/Glimt de koploper van de Noorse Eliteserien. VoetbalPrimeur.be geeft een extra kijk op de tegenstander van Club Brugge.

Bodø/Glimt in het kort
Volledige naam: Fotballklubben Bodø/Glimt
Stadion: Aspmyra Stadion, capaciteit: 8.500 plaatsen
Eindstand vorig jaar: 2e achter Molde
Trainer: Kjetil Knutsen
Aantal keer kampioen in eigen land: 2 keer

Hoe is de ploeg in de groepsfase van de Conference League geraakt?
Bodø/Glimt werd in het afgelopen seizoen tweede op het hoogste niveau in Noorwegen. De tweede plaats in Noorwegen biedt de mogelijkheid om te kwalificeren voor de Conference League. Bodø/Glimt begon in de tweede voorronde van de Conference League tegen het Schotse Bohemians 1905. In de eerste match wist Bodø/Glimt met 3-0 te winnen en in de returnmatch was Bodø/Glimt met 4-2 te sterk.

In de derde voorronde was het Armeense FC Pjoenik de tegenstander. Ook dit bleek een niet al te grote opgave voor Bodø/Glimt. Beiden wedstrijden in het tweeluik werden met 3-0 gewonnen door Bodø/Glimt. In de play-offs voor de groepsfase van de Conference League was het Roemeense Sepsi OSK de tegenstander. Dit bleek toch een lastigere opgave voor de Noren. In Roemenië bleef het 2-2 tussen de beide ploegen, thuis in Noorwegen kon Bodø/Glimt het tweeluik beslissen door met 3-2 te winnen na verlengingen. 

Bodø/Glimt ploeg bestaat voornamelijk uit Noren
Van de 29 selectiespelers bij Bodø/Glimt zijn er maar liefst 24 Noor. Doelman Nikita Haikin is Russisch, Zowel Adam Sørensen als Albert Grønbæk zijn Deens. Nino Zugelj is een Sloveen en Faris Moumbagna komt uit Kameroen. Van de 24 Noren zijn er 4 die ook daadwerkelijk interlands achter hun naam hebben staan voor Noorwegen. De 25-jarige aanvoerder Patrick Berg heeft 19 interlands met Noorwegen. Linkervleugelverdediger Fredrik Bjorkan heeft 11 interlands, centrale verdediger Marius Lode heeft er twee en rechtervleugelverdediger Brice Wembangomo heeft er een.

De connectie met Club Brugge
Club Brugge kleurt op dit moment ook aardig Noors, goudhaantje Antonio Nusa en nummer 10 Hugo Vetlesen hebben beiden de Noorse nationaliteit. Ook hoofdtrainer Ronny Deila is een Noor, het wordt voor hen een bijzondere strijd in Noorwegen. Voor Vetlesen zijn de groepsfase matchen tegen Bodø/Glimt waarschijnlijk net iets specialer. Vetlesen werd in de afgelopen zomerse mercato overgenomen door Club Brugge van Bodø/Glimt. Club Brugge tekende Vetlesen voor een transfersom van 7,75 miljoen euro. Een andere connectie is via de Deen Philip Zinckernagel. De aanvallende middenvelder speelde tussen 2018 en 2021 voor Bodø/Glimt. Zinckernagel speelde maar liefst 89 wedstrijden voor de Noren, hierin wist hij 35 keer te scoren en 36 assists af te geven. 

Een andere bekende naam die onlangs nog bij Bodø/Glimt speelde is Victor Boniface. De spits die we kennen van Union SG kwam eerst uit voor Bodø/Glimt. Hij speelde 66 matchen in Noorwegen en wist hierin 23 keer te scoren. Union had genoeg gezien en nam hem in 2022 vervolgens voor 6,1 miljoen euro over. Na een sterke periode bij Union maakt Boniface nu heel veel indruk in de Bundesliga met Bayer Leverkusen.

Hoofdtrainer Kjetil Knutsen
Kjetil Knutsen zal weinig moeite hebben om zich verstaanbaar te maken binnen de selectie van Bodø/Glimt. Knutsen is zelf ook een Noor en is sinds 2018 actief als hoofdtrainer van Bodø/Glimt. Knutsen begon in 2017 als assistent-trainer bij Bodø/Glimt en wist zich na een jaar te promoveren tot hoofdtrainer. Knutsen heeft een favoriete speelwijze, de trainer speelt het liefst 4-3-3 met de punt naar achteren. Knutsen stond in totaal 315 matchen als hoofdtrainer voor een groep, hierin behaalde hij een gemiddelde van 1,84 punten per match.

Waar komt het gevaar vandaan bij Bodø/Glimt?
Bodø/Glimt zit nog midden in de competitie, de ploegen hebben nu 23 van de 30 matchen gespeeld in de Eliteserien. Bodø/Glimt is vrij afhankelijk van linksbuiten Amahl Pellegrino wanneer het gaat om doelpunten maken. De 33-jarige Pellegrino wist in de afgelopen 42 matchen al 27 keer een doelpunt te maken. In de voorhoede is verder Faris Moumbagna ook een speler om rekening mee te houden. De 23-jarige Moumbagna heeft na 29 matchen 16 keer gescoord. Verder komt er ook gevaar vanuit het middenveld, dit gevaar komt voornamelijk van de 22-jarige centrale middenvelder Albert Grønbæk. Hij wist in de laatste 37 matchen dertien keer het net te vinden voor Bodø/Glimt.

Wat is de conclusie voor Club Brugge?
Bodø/Glimt doet het meer dan degelijk dit seizoen in de Eliteserien, de ploeg gaat aan kop en maakt kans om het 3e kampioenschap van Noorwegen in de wacht te slepen. Ze hebben met Knutsen een hoofdtrainer die al meerdere jaren aan het roer staat. Het belooft geen gemakkelijke opgave te worden voor Club Brugge, toch is Blauw-Zwart de favoriet. Bodø/Glimt mag ook geen geheimen hebben voor de Noorse Ronny Deila en al helemaal niet voor Hugo Vetlesen.