Om fier op te zijn, Royal Antwerp FC heeft het stevigste huis van Europa

Om fier op te zijn, Royal Antwerp FC heeft het stevigste huis van Europa

03-10-2023 11:30 Laatste update: 21:45
18

Royal Antwerp FC, de kampioen en bekerwinnaar van het vorige seizoen, toont zich ook dit Jupiler Pro League-seizoen weer defensief ijzersterk. The Great Old heeft na negen gespeelde matchen al zes keer een clean sheet behaald. De formatie van hoofdtrainer Mark van Bommel kreeg pas vier doelpunten tegen in de competitie. Wat betekent dit wanneer we dit spiegelen aan de prestaties in andere Europese competities? VoetbalPrimeur.be zocht dit uit.

Om hier een zo goed mogelijk beeld van te krijgen hebben we alle clean sheets en aantal tegendoelpunten met elkaar vergeleken in de top 10 competities van Europa.

Niet alleen in België bijzondere cijfers
De defensieve statistieken van Antwerp blijken niet alleen in België bijzonder. Doelman Jean Butez voert de lijst aan wanneer het gaat om de meeste clean sheets in de nationale competitie. Butez heeft na negen gespeelde matchen zes keer de nul weten te houden en moest slechts vier keer rapen. Butez is wel in het voordeel, de doelman van Antwerp heeft al meer matchen achter zijn naam staan, dat geeft hem ook meer kans op clean sheets.

Op de tweede plaats volgt de doelman van PSV, de ploegmaat van Johan Bakayoko, Yorbe Vertessen en Noa Lang heeft na zeven matchen vijf keer de nul gehouden en hoefde slechts twee keer een bal uit zijn net te halen. Op de derde plaats staat Yann Sommer, de doelman van Internazionale. Hij heeft na zeven matchen ook vijf keer de nul gehouden en kreeg drie doelpunten tegen in totaal.

01.   Jean Butez, 6 clean sheets, 9 duels, 4 tegendoelpunten (Royal Antwerp FC)
02.   Walter Benitez, 5 clean sheets, 7 duels, 2 tegendoelpunten (PSV)
03.   Yann Sommer, 5 clean sheets, 7 duels, 3 tegendoelpunten (Internazionale)
04.   Juan Musso, 4 clean sheets, 5 duels, 2 tegendoelpunten (Atalanta Bergamo)
05.   Matthew Ryan, 4 clean sheets, 7 duels, 3 tegendoelpunten (AZ)

Naast de statistieken van de doelmannen uit de competities van de top 10 van Europa, nemen we ook de statistieken van de teams uit de Jupiler Pro League onderling erbij.

01.   Jean Butez, 6 clean sheets, 9 duels, 4 tegendoelpunten (Royal Antwerp FC)
02.   Maarten Vandevoordt, 4 clean sheets, 9 duels, 9 tegendoelpunten (KRC Genk)
03.   Warleson, 3 clean sheets, 9 duels, 9 tegendoelpunten (Cercle Brugge)
04.   Gaëtan Coucke, 3 clean sheets, 9 duels, 9 tegendoelpunten (KV Mechelen)
05.   Anthony Moris, 3 clean sheets, 9 duels, 12 tegendoelpunten (Union SG)

Defensie onder leiding van Alderweireld als een huis 
Naast de kwaliteiten van de doelmannen is het aan de rest van het elftal om te zorgen dat deze zo min mogelijk te doen hebben. Vorig seizoen stond de achterhoede van Antwerp onder leiding van aanvoerder Toby Alderweireld als een huis. Na 40 gespeelde matchen stond Antwerp bovenaan de competitie met slechts 34 tegendoelpunten in 40 Jupiler Pro League-wedstrijden. KAA Gent was de volgende ploeg met de minste tegendoelpunten na Play-Offs, De Buffalo’s kregen 44 tegendoelpunten.

Antwerp is goed in staat om ervoor te zorgen dat de tegenstanders in de Jupiler Pro League maar weinig schoten op doel kunnen doen. De laatste matchen zijn hier voorbeelden van. KV Mechelen kwam tot 3 doelpogingen, KAA Gent schoot tweemaal op doel, RWDM schoot eenmaal op doel, Westerlo testte Butez twee keer en Union vijf keer. Twee van de vijf pogingen waren penalty’s, beiden strafschoppen gingen binnen.

Voorin werk aan de winkel 
Aan de verdediging hoeft Antwerp niet veel meer te sleutelen, of wellicht alleen wanneer het Europese grootmachten als FC Barcelona op bezoek krijgt. Toch valt er voorin nog wat te halen voor Antwerp, de ploeg heeft de laatste tijd moeite met het vinden van het net. Mede hierdoor staat Antwerp nu op de vijfde plaats in de Jupiler Pro League. De ploeg wist in negen matchen slechts dertien doelpunten te maken. Werk aan de winkel voor de voorhoede van Mark van Bommel.