Vijf lessen uit speeldag 9: Lang leve de draw, Antwerpse kanonnen blijven zwijgen

Vijf lessen uit speeldag 9: Lang leve de draw, Antwerpse kanonnen blijven zwijgen

02-10-2023 11:15 Laatste update: 17:00
8

Het Belgische voetbal lijkt evenwichtiger dan ooit tevoren. Ook op speeldag 9 waren zowat alle ploegen aan elkaar gewaagd, waardoor zelfs verschillende topclubs de tanden stuk beten op hun belagers. VoetbalPrimeur.be ontwaarde nog vijf andere patronen in het voorbije voetbalweekend.

Het verhoopte schokeffect
Neen, KV Kortrijk dartelde niet plots vanwege het ontslag van Edward Still. Eigenlijk lag het duel tegen Cercle Brugge in lijn met de prestaties van de voorbije weken. Met die ene, allesbepalende nuance uiteraard: ditmaal konden De Kerels de drie punten wél over de streep trekken. Het zette Joseph Akpala zowaar aan tot een interview in het … Nederlands! De tussenpaus geeft de scepter vanaf nu door aan Glen De Boeck. Trekt die oude bekende KVK definitief uit het degradatiemoeras?

Lang leve de draw
Bij de helft van de wedstrijden op speeldag 9 werd geen winnaar aangewezen. Opvallend genoeg zaten daar met Royal Antwerp FC, Club Brugge, KRC Genk en KAA Gent vier titeldromers bij. Overigens vielen er ook in het weekend daarvoor vier draws te noteren. Het maakt dat niemand bovenaan echt wegloopt van de concurrentie. Integendeel, alles klit samen in de linkerkolom, waardoor zelfs het getergde Standard Luik bijvoorbeeld op amper vier punten staat van een plekje in de top-zes. Het belooft weer een zenuwslag van jewelste te worden!

Antwerps geschut blijft stom
Eén van die remises kwam op naam van Antwerp te staan, dat nu al voor de derde keer op rij bleef steken op een brilscore. Na RWDM en Gent slaagde ook KV Mechelen erin om de Antwerpse kanonnen aan banden te leggen. Op de flanken zoekt Mark van Bommel duidelijk naar een witte merel die wél in vorm steekt. Arbnor Muja en Gyrano Kerk kregen hun kans (nog) eens, maar konden niet voor die broodnodige sprankel aan genialiteit zorgen. Ook Vincent Janssen zit niet in zijn meest gelukkige periode. De Nederlander komt nauwelijks in het stuk voor en oogt ietwat sloom. Maar, wie weet, barst de doelpuntenvulkaan woensdag uit tegen Shakhtar Donetsk.

Stilstaan = vooruitgaan
Die tegenstrijdige wijsheid geldt althans voor Union Saint-Gilloise, dat Sporting Charleroi puntenloos naar huis stuurde dankzij drie doelpunten uit stilstaande fases. De Britse luchtmacht wreef zich in de handen in de gedaantes van Christian Burgess en Ross Sykes (2x). En zo prijkt Union na negen speeldagen gewoonweg helemaal bovenaan de stand, ondanks de zomerse leegloop en bijbehorende twijfels. Werkelijk niemand durft nog enige onheilspellende voorspelling meer te doen over de Brusselaars.

Bonsu Bye!
Een goudklompje dat al fel fonkelde tijdens dit seizoensbegin, maar Christopher Bonsu Baah kreeg tegen KVC Westerlo wel al zijn tweede uitsluiting te verwerken. Nadat hij er tegen RSC Anderlecht al vroeg af vloog, kreeg de Ghanees nu een rechtstreekse rode prent onder de neus geduwd voor een (onbewuste) slag(je) in het gezicht van zijn tegenstander. Hoewel Wouter Vrancken zijn ongenoegen uitte over die scheidsrechterlijke beslissing, zal hij toch wat mentaal oplapwerk nodig hebben om zijn groeibriljant erbovenop te helpen.