Uitkijken naar speeldag 9: strijd om de leidersplek, stier Koita wil doorbriezen

Uitkijken naar speeldag 9: strijd om de leidersplek, stier Koita wil doorbriezen

29-09-2023 15:57 Laatste update: 30-09-2023 13:00
11

Na de midweekse (halve) inhaalspeeldag staan alle tellers nog maar nét op acht, of daar loert speeldag negen al om de hoek. KV Kortrijk en Cercle Brugge openen de debatten vrijdagavond al. VoetbalPrimeur.be kijkt samen met jou vooruit in vijf aandachtspunten.

West-Vlaams onderonsje
De afgelopen jaren sloeg de kalendermaker je er mee rond de oren, maar tegenwoordig zijn West-Vlaamse streekduels eerder een zeldzaamheid. Club Brugge niet meegerekend blijven er zelfs maar twee afgezanten meer over uit de kustregio. Na de degradatie van KV Oostende en SV Zulte Waregem moeten Cercle en Kortrijk het West-Vlaamse vaandel hoog houden. Zij krijgen de eer om de negende speeldag af te trappen. Gif moar goaze!

De Stier is uit zijn Koi(ta)
Seizoen 2022-2023: 1346 minuten, nul doelpunten. Seizoen 2023-2024 (tot dusver): 720 minuten, 6 doelpunten. Aboubakary Koita is het levende bewijs dat werkelijk niets in het voetbal definitief is. Na zijn noemenswaardige hattrick tegen KRC Genk mag de vleugelaanvaller zelfs de Gouden Stier op zijn rug dragen. Als hij die wil behouden, prikt Koita er best eentje bij tegen Club Brugge. In principe beschikt de Antwerpenaar over voldoende troeven om zijn aantal verder aan te dikken: verschroeiende versnelling, doelgerichtheid en een loeihard schot.

Stad of provincie?
Vrijdagavond kleurt het Belgische voetbal West-Vlaams, zaterdagavond neemt de Antwerpse tongval over. Voor zowel KV Mechelen als Royal Antwerp FC zou een driepunten bijzonder welgekomen zijn. Malinwa beleefde een opperbeste augustusmaand, maar is na twee nederlagen teruggeslagen. Ook de gouwgenoot uit de grootstad slaagde er de laatste weken niet in om een stap naar boven te zetten. De regerende kampioen moet het stellen met een vijfde stek. In haar voorbije twee wedstrijden bleef het publiek verstokt van enig spektakel: tot twee keer toe 0-0. Toch niet weer in Mechelen, hé gasten?

De (virtuele) leidersplaats op het spel
Na acht speeldagen houden alle topploegen elkaar naarstig in de gaten. KAA Gent spant momenteel de kroon, maar Union Saint-Gilloise staat binnen een schietafstand van twee punten. Daardoor zouden de Brusselaars de nieuwe week kunnen induiken als koploper. Zelf mogen ze zich niet laten verrassen door de komst van Sporting Charleroi, al zou dat met de hervonden neus voor doelpunten moeten lukken. Als Union de drie punten pakt, kan het vanuit de luie zetel gadeslaan wat Gent enkele kilometers verderop uitspookt. De Buffalo's bezoeken RWDM.

Ban die wisselvalligheid
De stompe kop aan de bovenkant van het klassement vormt de geschikte illustratie: veel lijn zit er voorlopig nog niet in de prestaties, zelfs niet bij de topploegen. Zo boekte over de voorbije twee speeldagen heen slechts één JPL-club zes op zes, meer bepaald Union. Alle anderen moesten minstens één keer punten laten schieten. Het toont enerzijds aan dat iedereen wel iets heeft om zich aan op te trekken, maar anderzijds dat er overal nog werk aan de winkel is. Speeldag negen dient dan ook als atelier.