AZ met schaamrood terug naar Nederland, Ryan & co verliezen ondanks 0-3 voorsprong

21-09-2023 21:36
7

In de Conference League heeft HŠK Zrinjski Mostar donderdag voor de comeback van de speeldag gezorgd. Tegen AZ kwam het 0-3 achter, maar uiteindelijk won de ploeg uit Bosnië met 4-3.

AZ-trainer Jansen had voor aanvang van het duel in Bosnië weinig verrassingen in petto. Hij liet dezelfde elf namen opdraven, als de spelers die in het Eredivisie-duel met Sparta aan de aftrap stonden. Daardoor begonnen Mathew Ryan (ex-Club Brugge en ex-KRC Genk) en Jordy Clasie (ex-Club Brugge) in de basis. Dat betaalde zich ook zeker uit, want AZ was direct heer en meester tegen de Bosnische tegenstander.

Na tien minuten werd de dominantie van AZ ook in de score uitgedrukt. De Alkmaarders sneden gladjes door de Bosnische defensie en vonden Myron van Brederode als eindstation. Daarna werd Zrinjski een paar keer gevaarlijk en dook de ploeg op voor de neus van doelman Mathew Ryan. AZ liet daarna echter weer zien wie de baas was en maakte via Sven Mijnans de 2-0. Vlak voor rust maakte ook De Wit nog de 3-0 en zaten de Alkmaarders op rozen.

Totdat AZ zich in de tweede helft compleet liet verrassen. De thuisploeg kwam al snel na rust via een verre vrije trap op 1-3. Invaller Zvonimir Kozulj verschalkte Ryan met een bal van afstand. Daarna was het Josip Corluka die zijn inzet vanuit een onmogelijke hoek in het doel zag waaien en de malaise werd compleet toen Aldin Hrvanovic uit het niets de 3-3 maakte. AZ gaf een 3-0 voorsprong tegen een bijzonder zwak Zrinjski daarmee plotseling uit handen.

Daarna ging het ook nog eens helemaal mis voor AZ. Na een goed lopende aanval waarbij de Alkmaarders dramatisch verdedigden is het Kozulj die zijn tweede maakte en Zrinjski zelfs op voorsprong zette. AZ probeerde het nog, maar het maken van een gelijkmaker lukte niet. De Alkmaarders lopen daardoor tegen een totaal onnodig verlies aan in Bosnië en moeten met het schaamrood op de kaken terug naar Nederland.