Oranje schittert en pakt tegen Griekenland zege in EK-kwalificatiereeks

Oranje schittert en pakt tegen Griekenland zege in EK-kwalificatiereeks

07-09-2023 22:48 Laatste update: 23:10
6

Het Oranje van Ronald Koeman heeft op overtuigende wijze een zege in de EK-kwalificatiereeks gepakt. In het Philips Stadion in Eindhoven werd Griekenland met 3-0 over de knie gelegd. De doelpuntenmakers waren Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst.

De opstelling van bondscoach Koeman kon vooraf op flink wat kritiek rekenen. De trainer koos voor een 5-3-2-systeem tegen de Grieken en daarin werden Daley Blind en De Roon opgesteld. Ook de naam van Weghorst leverde wat kritiek op. Verder begon Lutsharel Geertruida als één van de drie verdedigers naast Virgil van Dijk en Nathan Aké. Gakpo speelde om diepe spits Weghorst heen, terwijl Noa Lang (ex-Club Brugge) op de bank begon samen met Bart Verbruggen (ex-Anderlecht).

Vanaf de openingsfase was het duidelijk dat Oranje iets wilde goedmaken. De druk werd direct uitgeoefend op de Grieken en daaruit kwam ook al snel de eerste goal. De Roon betaalde het vertrouwen van Koeman uit en schoot na een corner het openingsdoelpunt binnen. Voor de middenvelder van Atalanta Bergamo was het zijn eerste goal in het shirt van Oranje. 

Overwicht voor Oranje
Na de goal van De Roon bleef Oranje de druk erop houden. Slechts een kwartier na de openingsgoal viel ook de 2-0 al. Via een prachtig uitgespeelde aanval was Gakpo het eindstation en verdubbelde hij de voorsprong. Nog voor rust was het nogmaals raak. Ook Weghorst pikte met de kop zijn doelpunt mee waar hij al zo lang op wacht. Zijn laatste goal dateerde alweer uit maart van dit jaar. Een uitblinkende Denzel Dumfries was bij allebei de doelpunten de aangever.

Uiteindelijk werd de tweede helft rustig uitgespeeld en bleef uiteindelijk de 3-0 op het scorebord. Noa Lang mocht wel nog invallen voor de Nederlanders. Een overtuigende overwinning van Oranje, waardoor de ploeg van Koeman vertrouwen tankt na de eerdere mindere kwalificatieduels. Zondag wacht een uitwedstrijd tegen Ierland.