Duivelse debutanten: Lukaku keizerlijk ontvangen in Rome, dubbel gevoel bij Doku

Duivelse debutanten: Lukaku keizerlijk ontvangen in Rome, dubbel gevoel bij Doku

05-09-2023 13:00 Laatste update: 13:15
1

Na een doldwaze transferperiode zijn de kruitdampen (bijna) volledig opgeklaard. Ook een heleboel Rode Duivels wisselden in de laatste dagen nog van werkgever. Het voorbije weekend stonden enkelen onder hen onmiddellijk voor hun vuurdoop. VoetbalPrimeur.be praat zij die hun blijde intredens gemist hebben, graag bij.

Timothy Castagne (Fulham FC)
Na drie jaar trouwe dienst had de Ardennees geen zin om Leicester City te volgen richting Championship. Een oplossing kondigde zich pas laat aan, maar met Fulham werd het wel een mooie. Dat adjectief klinkt minder gepast voor zijn debuut, al viel dat te verwachten met een verplaatsing naar Manchester City. The Cottagers gingen er kansloos de boot in: 5-1. Ruim een kwartier voor het laatste fluitsignaal mocht Castagne zijn debuut ‘vieren’. Toen was het kalf echter al lang verdronken. Dat opent eventueel deuren voor enkele verschuivingen in de achterhoede, ten voordele van onze landgenoot.

Olivier Deman (Werder Bremen)
Van Cercle Brugge naar de middenmoot in de Bundesliga, anno 2023 is het een stap die te verdedigen valt. Met de fysieke bagage die Miron Muslic hem meegaf, moet Deman ook in het Duitse Gegenpress-Fussball van waarde kunnen zijn. Verder dan een plekje in de selectie geraakte hij nog niet. Niettemin lijkt zijn aanwezigheid Werder geïnspireerd te hebben. Tegen FSV Mainz pakte het zwaar uit (4-0), meteen goed voor haar eerste seizoenszege. De ideale wipplank voor Deman, zou je denken.

Jérémy Doku (Manchester City)
Bij zijn tweede selectie gunde Pep Guardiola het Belgische goudhaantje meteen zijn eerste basisstek. Die vuurdoop in het Etihad Stadium overleefde hij met verve. In de 5-1 tegen Fulham begon Doku eerder slordig, naar eigen zeggen ten gevolge van de zenuwen. Gaandeweg herpakte hij zich, zonder statistieken af te leveren weliswaar. De aanhang mocht wel al enkele keren kennis maken met zijn typerende, verschroeiende versnellingen. Hoe dan ook lijkt de vleugelflitser over een profiel te beschikken dat eigenlijk niet zo dik bezaaid loopt in de City-kern.

Romelu Lukaku (AS Roma)
Twee keer voor de prijs van één. Het Stadio Olimpico ontving Lukaku afgelopen weekend als ware hij de nieuwe keizer van Rome. Voor aanvang van de topper met AC Milan laaide de passie hoog op en ook bij zijn invalbeurt zo’n twintig minuten voor affluiten gingen de kelen wijd open. Zijn intrede stuwde Roma echter niet naar hogere oorden, want het bezoek keerde met een 1-2-zege terug naar Milaan. Lukaku zelf kreeg wel positieve commentaren voor zijn invalbeurt, ook al miste de Duivelse recordschutter een wenkende kans met z’n rechtervoet.

Dodi Lukebakio (Sevilla FC)
Na lang aarzelen geraakte de revelatie onder Tedesco dan toch verlost van degradant Hertha BSC. De linkspoot bleef wel verbonden aan dezelfde eigenaarsgroep, waar ook Standard deel van uitmaakt overigens. Met Sevilla zette Lukebakio in ieder geval een fraaie stap voorwaarts. Tot een debuut kwam het evenwel nog niet. Tegen Girona zat de aanvaller wel op de bank, maar invallen was hem niet gegund. Nochtans kon Sevilla wat creatieve impulsen gebruiken, getuige de verrassende 1-2-nederlaag.

Ook Roméo Lavia (Chelsea FC), Alexis Saelemaekers (Bologna) en Mike Trésor (Burnley FC) rondden recent een veelbelovende transfer af. Voor hen kwam de afgelopen speeldag echter nog te vroeg om hun eerste minuten te vieren.