Jackpot valt in Antwerpen: dit verdient The Great Old aan de Champions League

Jackpot valt in Antwerpen: dit verdient The Great Old aan de Champions League

30-08-2023 17:30 Laatste update: 01-09-2023 00:20
61

Jarenlang had Royal Antwerp FC geen nagel om aan haar achterste te krabben, maar daar is intussen verandering in gekomen. Dit seizoen zal de de Champions League de Antwerpse bankrekening met ettelijke miljoenen spijzen. VoetbalPrimeur.be haalt haar rekenmachine boven.

Plaatsing voor de Champions League
Antwerp hoopt dat in de komende maanden clubs met de allure van Manchester City, Bayern München en Real Madrid de Bosuil aandoen, maar misschien nog wel belangrijker is de financiële klapper die de landskampioen en bekerwinnaar maakte bij kwalificatie. De UEFA heeft dit seizoen een totale prijzenpot van maar liefst twee miljard euro (!) voorzien, een bedrag dat wordt verdeeld onder de 32 deelnemers van de Champions League.

Elke club die zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League ontvangt een startpremie van 14,8 miljoen euro. Voorheen was dat 15,64 miljoen euro, maar de UEFA heeft een 'coronakorting' van 840 duizend euro doorgevoerd. Dat doet de Europese voetbalbond omdat het prijzengeld tijdens de coronacrisis volledig is uitgekeerd.

Daarnaast hebben de 32 deelnemers recht op een coëfficiëntenpremie, gebaseerd op de prestaties in de afgelopen tien jaar. Hoe dat concreet verloopt? Op basis van de UEFA-ranking van de voorbije tien jaar worden ploegen gerangschikt van hoog naar laag. Die gehele premiepot wordt onderverdeeld in 'shares', elk ter waarde van 1,137 miljoen euro. De laagst gerangschikte krijgt daarvan één 'share', de hoogste 32 'shares'. Antwerp staat 31e op de lijst. Dat komt neer op twee 'shares', of 2,274 miljoen euro.

Ook uit televisierechten valt een bedrag te verdelen, al is nog niet precies duidelijk hoeveel. Op dat vlak heeft Antwerp geluk. Als enige Belgische deelnemer krijgt het namelijk de volle pot uit die 'market pool'. Het zou gaan om een bedrag van drie tot vijf miljoen euro, al wil de UEFA dat niet graag officieel bevestigen.

Verder verdient Antwerp flink aan de kaartverkoop als het zich weet te plaatsen. Drie groepsduels in de Champions League bezorgen de club vermoedelijk zo'n drie miljoen euro aan recettes. Daarmee is Antwerp in totaal al verzekerd van een fraai bedrag. De zilvervloot vaart helemaal binnen als de ploeg van trainer Mark van Bommel goed presteert in het miljardenbal. Een overwinning levert nog steeds 2,8 miljoen euro op en een gelijkspel 930.000 euro. Een plek in de achtste finale is ook een goudmijn met 9,6 miljoen euro, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.

Wat Antwerp kan verdienen in de Champions League?
Startpremie: 14,8 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 2,274 miljoen
Market pool: ongeveer 3 miljoen
Recettes: ongeveer 3 miljoen
TOTAAL: ongeveer 23 miljoen euro