Ref. Dep. over vliegende tackles Anderlecht – Charleroi: “Spectaculaire karakter

Ref. Dep. over vliegende tackles Anderlecht – Charleroi: “Spectaculaire karakter"

28-08-2023 19:17 Laatste update: 19:46
30

Bertrand Layec blikt namens het Refereeing Department terug op de match tussen RSC Anderlecht en Sporting Charleroi. Anderlecht won met 2-1, maar Layec bekijkt de fase waarin doelman Hervé Koffi tweemaal zeer roekeloos ingreep namens Charleroi. Koffi kwam hard in tegen spits Kasper Dolberg en middenvelder Mats Rits.

Layec geeft uitleg over de fase waarin Koffie tweemaal hard ingrijpt namens Charleroi tegen Anderlecht. “Dit is een spectaculaire spelfase, indrukwekkend zelfs. Omdat de doelman eerst zijn controle mist, wil hij koste wast het kost de bal recupereren. De indrukwekkende kant is niet voorzien in de reglementen. Een zware overtreding die wordt bestraft met een rode kaart heeft zeer specifieke criteria”, deelt het Refereeing Department via de officiële kanalen.  

Layec vertelt verder over deze specifieke criteria. “Zoals een fysieke impact en het in gevaar brengen van de fysieke integriteit van de tegenstander. Wat hier gelukkig niet het geval is. Technisch gezien zouden we nog steeds hebben aanbevolen om het spel te stoppen, door het spectaculaire karakter ervan”, vertelt Layec.

Volgens Layec is het terecht dat hier geen rood voor is gegeven. “Het gebrek aan controle van de keeper betekent dat het als roekeloos beschouwd kan worden. En dus, zoals bepaald is in de spelregels, wordt de keeper met een vrije schop en een waarschuwing bestraft. Maar voor ons is het in geen geval een rode kaart. Zowel op het veld als in de VAR-room”, deelt Layec.

Vervolgens wordt Layec gevraagd of de vliegende tackle van Koffi niet alleen maar ongevaarlijk is omdat Dolberg opspringt. “Ja dat kan, maar van daar naar een rode kaart gaan, lijkt me excessief. De fout van Lothar D’hondt is dat hij het spel niet stil legt en dat hij geen duidelijke boodschap heeft gegeven in de intense minuten van de belangrijke wedstrijd. Dat is het enige wat we hem kunnen verwijten in die fase”, besluit Layec.