Gent treft APOEL Nicosia in vorm en oude bekende spits Kvilitaia

Gent treft APOEL Nicosia in vorm en oude bekende spits Kvilitaia

23-08-2023 18:00 Laatste update: 24-08-2023 22:23
10

KAA Gent treft donderdagavond APOEL Nicosia in de Conference League. Deze Cypriotische grootmacht, met een rijke voetbalgeschiedenis, is geen onbekende op het Europese toneel. VoetbalPrimeur.be werpt een blik op de tegenstander van Gent.

Geschiedenis en prestaties
APOEL Nicosia heeft zich door de jaren heen gevestigd als een club om rekening mee te houden in het Europese voetbal. Met 28 nationale kampioenschappen is APOEL niet alleen dominant op lokaal niveau, maar heeft het ook indruk gemaakt op het Europese toneel. Hun Europese avontuur naar de kwartfinales van de UEFA Champions League in 2012 is daar een perfect voorbeeld van, waarin ze clubs als Olympique Lyon versloegen voordat ze werden uitgeschakeld door Real Madrid.

Stadion en fans
Het GSP Stadion, gelegen in Nicosia, is de thuisbasis van APOEL en biedt plaats aan meer dan 22.000 fans. De Ultras, de supporterskern van APOEL, zorgen voor een sfeer die elke tegenstander kan intimideren. Wanneer Gent het veld betreedt, kan het wellicht een vurige ontvangst van de fans verwachten.

Huidige vorm en tactiek
APOEL is op dreef in de kwalificatie van de Conference League en won ook de eerste competitiewedstrijd. APOEL speelde afgelopen seizoen overwegend in een 4-2-3-1 formatie en startte zo ook de eerste match van het nieuwe seizoen tegen AEZ Zakakiou (0-2 winst). In de tweede en derde ronde van de Conference League-kwalificaties koos trainer Ricardo Sá Pinto, die in het verleden Standard Luik trainde, echter voor een 4-3-3 opstelling met de punt naar achteren.

Selectie
De selectie van APOEL heeft een marktwaarde van 14,1 miljoen euro volgens Transfermarkt. De waarde van de selectie van KAA Gent is bijna 83,45 miljoen euro, bijna het zesvoudige. Van de 36 selectiespelers zijn er 21 niet Cypriotisch en 8 internationals, waarvan er 2 voor Cyprus zelf spelen.

Oude bekenden
De speler met de hoogste transferwaarde van Apoel is een bekende uit de Jupiler Pro League. Giorgi Kvilitaia vertrok in 2021 van KAA Gent naar APOEL om daar furore te maken. De centrumspits maakte in totaal 25 treffers in 62 matchen voor de Cypriotische club. De voormalige KRC Genk-rechtsbuiten Dieumerci Ndongala, die in het verleden ook voor Gent uitkwam, speelde sinds de zomer van 2020 81 matchen voor APOEL. De rechtsbuiten wist daarin 8 maal het doel te vinden en 9 assists te leveren.

KAA Gent favoriet
Hoewel KAA Gent op papier de favoriet mag zijn, is niets zeker in het voetbal. APOEL Nicosia heeft in het verleden bewezen dat ze Europese topclubs kunnen verslaan en is dit seizoen in de nationale competitie en in Europa nog ongeslagen.