De laatste zomerpromo’s: Anderlecht zag loonlast dalen, Kana zoekt nog oplossing

De laatste zomerpromo’s: Anderlecht zag loonlast dalen, Kana zoekt nog oplossing

23-08-2023 09:00 Laatste update: 24-08-2023 13:09
41

Over een tweetal weken, op woensdag 6 september om precies te zijn, sluit de zomermercato in onze contreien onherroepelijk haar poorten. Er schiet dus niet zoveel tijd meer over om zaakjes te doen, ook niet aan uitgaande zijde. Sommigen zijn volop op zoek naar een nieuw perspectief, anderen bidden nog op die langverwachte toptransfer. VoetbalPrimeur.be overloopt welke mogelijke vertrekkers er nog in de gang staan bij de Belgische topclubs. In deze eerste aflevering: RSC Anderlecht.

Al uitgezwaaid
De ploeg zo stevig mogelijk versterken, dat is de hoofdbetrachting van elke sportbestuurder. Toch had Jesper Fredberg zich bij zijn aanstelling een ander eerste hoofddoel gesteld: de loonmassa fel terugdringen. Daar slaagde de Deen in deze zomermercato al wonderwel in. Liefst dertien (inmiddels ex-) spelers trokken de poorten van het Lotto Park achter zich dicht. Daarbij zaten enkele overbodige jongens die vorig seizoen al verhuurd werden, maar eveneens enkele loodzware contracten, zoals Lior Refaelov, Adrien Trebel of Hendrik van Crombrugge. Het toverde een kamerbrede glimlach op het gezicht van de Brusselse boekhouder. Als klap op de vuurpijl trok Anderlecht ook nog eens de jackpot met de lucratieve verkoop van Bart Verbruggen.

Vertrekkers tot dusver:
Ishaq Abdulrazak (Häcken, verhuurd), Hannes Delcroix (Burnley FC), Mo Dauda (zonder club), Bogdan Mykhaylichenko (Dinamo Zagreb), Aristote Nkaka (zonder club), Kristoffer Olsson (FC Midtjylland), Lior Refaelov (Maccabi Haifa), Noah Sadiki (Union Saint-Gilloise) Islam Slimani (zonder club), Adrien Trebel (zonder club), Hendrik van Crombrugge (KRC Genk), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion), Timon Wellenreuther (Feyenoord), Lucas Stassin (KVC Westerlo).

Opgehaalde transfersom: 29,5 miljoen euro

Welke promo’s heeft Anderlecht nog in de aanbieding?
Een pluim op de hoed van Fredberg, die dermate goed werk leverde dat er eigenlijk nog weinig dossiers hangende zijn op Neerpede. Het meest prangende is waarschijnlijk de toekomst van Marco Kana. Flair heeft de verdediger annex middenvelder te koop, maar om een of andere reden lukt het niet om definitief door te breken bij de hoofdmacht. Wie anders dan KVC Westerlo, trouwe afnemer bij Anderlecht, staat te springen om hem in huis te halen. Ook voor Kristian Arnstad is een vertrek bespreekbaar. De Noor stond lang te boek als groot talent, maar heeft de laatste weken van zijn pluimen gelaten.

Door de recente kwaliteitsinjectie op de middenstrook in de gedaantes van Thomas Delaney en Mats Rits lijkt ook Amadou Diawara enkele plekjes gezakt in de rangorde. Of hij Brussel nog verlaat, is een dubbeltje op zijn kant. Op zich beschikt de controleur over een verschillend profiel in vergelijking met beide nieuwkomers. Hem achter de hand houden zou geen kwaad kunnen, al weegt ook zijn salaris op het kostenplaatje. Verder zijn zowel Mustapha Bundu als Antoine Colassin volledig uit beeld verdwenen. Die laatste zou nog bij de RSCA Futures terecht kunnen, maar in beide gevallen is een vertrek (liefst van al definitief) de meest aangewezen oplossing.

No Poll