Pijnlijke start van Standard: 1 op 12 als onheilspellende statistiek

Pijnlijke start van Standard: 1 op 12 als onheilspellende statistiek

21-08-2023 12:55 Laatste update: 24-08-2023 10:56
11

Standard kent een moeizame start van het seizoen. Carl Hoefkens en co krijgen een slecht rapport na vier speeldagen. De Rouches wisten slechts een puntje te sprokkelen en dat zaait toch enige paniek. Terecht? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Standard werd afgelopen weekend in eigen huis verslagen door Cercle Brugge (0-1). De mannen van Hoefkens namen het op tegen een tegenstander die ook geen schitterende start had gekend. Cercle Brugge had voor aanvang van de partij nog maar een keer kunnen winnen. Al snel bleek dat het geen wedstrijd zou worden van het fluwelen voetbal en dat - en dat is voor Standard misschien nog zorgwekkender - er maar weinig vuur in Sclessin hing. De twijfel sluipt ook in de catacomben van het stadion in Luik en men vraagt zich af of de kern wel op punt staat. De twijfel werd enkel maar groter wanneer Cercle in de 77e minuut de eindstand vastlegde.

Pijnlijke statistieken
Alan Minda legt de bal voorbij Bodart en Standard stevent af op een elfde wedstrijd op rij die ze in de Jupiler Pro League niet konden winnen. Dit is verder niet de enige statistiek die de malaise bij Standard onderstreept. Sclessin heeft Standard dit seizoen nog geen enkel punt in eigen huis kunnen pakken, Standard heeft op vier wedstrijden al twee rode kaarten gepakt, de ploeg van Hoefkens staat momenteel op een veertiende plek met slechts een punt en kent op die manier zijn slechtste seizoensstart in jaren. 

De aanval van Standard
"Het is momenteel heel moeilijk", gaf Hoefkens eerlijk toe aan DAZN Eleven. "Ik begrijp de gevoelens van iedereen. Iedereen wil het beste voor de club. Teleurgesteld zijn is natuurlijk geen prettig gevoel." Hoefkens zal snel oplossingen moeten zoeken om verdere blamages tegen te gaan. De coach van Standard gaf verder aan dat er voorin te weinig gevaar schuilt. In de zone van de waarheid slagen de Rouches er niet in om haar tegenstander onder druk te zetten. Met slechts één (!) doelpunt in vier wedstrijden krijgt Hoefkens zijn aanval niet in gang. Standard haalt momenteel een gemiddelde van minder dan drie schoten op doel per wedstrijd. Vorig seizoen was dat na vier wedstrijden bijna het dubbele. Opnieuw een statistiek die opgekrikt moet worden. 

Onheilspellende statistiek?
Hoefkens moet het radarwerk in gang zien te krijgen en veel tijd heeft de jonge coach niet. Momenteel ziet het er gewoon niet goed uit voor Standard. De één op twaalf blijkt onheilspellend te zijn. De afgelopen tien seizoenen kon er slechts één ploeg met een 1 op 12 in de hoogste klasse blijven. Waasland-Beveren haalde in het seizoen 19-20 dezelfde score als Standard en eindigde toen op een 15e plek. Westerlo in het seizoen 11-12 degradeerde na een 1 op 12 in de vier eerste speeldagen en ook Lokeren in het seizoen 18-19 degradeerde na de 1 op 12. 

Sclessin zal terug moeten kolken
Eerder haalden we al aan dat er maar weinig vuur in Sclessin hing. De decibelmeters haalden hun toppunt na het laatste fluitsignaal. De supporters van Standard lieten het stadion dan toch eens daveren door een fluitconcert vol teleurstelling. Hoefkens beseft verder maar al te goed dat er kritiek op hem zal komen en hij is ook bereid om de kogels te vangen. “Ik ben de eerste die begrip kan opbrengen voor hun reactie”, klonk het bij Hoefkens. “Ze zijn er om ons te ondersteunen en hebben alles gedaan om ons negentig minuten lang te helpen. Zij willen de drie punten misschien nog wel harder dan ik. We delen dezelfde gevoelens. Ik ben ook gefrustreerd. Ik ben ook boos. Het is een normale reactie van de fans, ze hebben groot gelijk dat ze ontevreden zijn”, besloot Hoefkens in Het Belang van Limburg.

Seizoen '02-'03
Standard haalde eerder in het seizoen 02-03 ook één puntje op twaalf. Uiteindelijk bleken de Rouches zich dat seizoen wel te herpakken en eindigden ze op een zevende plek in het klassement. Het clubbestuur aarzelde toen niet en ontsloeg Robert Waseige als T1. Dominique D’Onofrio nam het roer over en wist het tij te keren.