Ook de Challenger Pro League hervat: een elftal vol parels uit de belofteploegen

Ook de Challenger Pro League hervat: een elftal vol parels uit de belofteploegen

09-08-2023 12:00
3

Ook de tweedeklassers tellen nagelbijtend af naar hun competitiestart. Dit weekend is het eindelijk zover. Bij de zestien deelnemers zitten nog steeds vier belofteploegen: Club NXT, Jong Genk, RSCA Futures en SL16. Zij branden eveneens van verlangen om hun ambities waar te maken, zowel op colletief als op individueel vlak. VoetbalPrimeur.be selecteerde uit die vier goudmijnen een elftal van groeibriljantjes om met argusogen te volgen.

DOELMAN

Mike Penders (Jong Genk)
Door de uitstekende opleiding is in Genk de vergelijking met kleppers als Koen Casteels, Thibaut Courtois of Maarten Vandevoordt nooit veraf. Hoewel die laatste zelf eigenlijk nog piepjong is, wordt Penders al even aangekondigd als ‘the new kid on the block’. Dan wel een lang opgeschoten ‘kid’, want de Limburger tikt de twee meter aan. Erg lang, linksvoetig en bovenmatig getalenteerd, doet dat ergens een belletje rinkelen?

Bouwjaar: 2005
Vorig seizoen in de CPL: 9 basisplaatsen, 2 clean sheets
Speelminuten bij het A-elftal: /

VERDEDIGING

Josue Kongolo (Jong Genk)
Zelfs naar beloftenormen is deze krachtige mandekker nog groen achter de oren. Pas midden mei mocht hij voor het eerst opdraven van (inmiddels ex-coach) Hans Somers. Sindsdien geraakte zijn nog prille loopbaan wel in een stroomversnelling, want prompt nam Wouter Vrancken hem mee op stage met de grote jongens. De eerste stap is nu om een sterkhouder te worden bij Jong Genk. Van nature komt Kongolo het best centraal achterin tot zijn recht, maar vanop de zijkant zou het met zijn talent ook moeten lukken.

Bouwjaar: 2006
Vorig seizoen in de CPL: 1 basisplaats
Speelminuten bij het A-elftal: /

Jano Willems (Club NXT)
In de reguliere fase haalde Willems nooit de selectie, maar in de Play-Offs kreeg hij plots zijn kans. Hij bedankt onmiddellijk met de winnende treffer tegen de leeftijdsrivalen van Anderlecht. Het gaf zijn vertrouwen een boost. De linksvoetige verdediger uit Ertvelde wil die lijn doortrekken in het nieuwe seizoen. Aan de bal en qua positiespel voetbalt hij erg comfortabel, maar aan zijn coaching is nog werk.

Bouwjaar: 2004
Vorig seizoen in de CPL: 10 basisplaatsen, 2 invalbeurten, 2 clean sheets
Speelminuten bij het A-elftal: /

Ethan Butera (RSCA Futures)
Toen Brian Riemer hem tijdens het WK in Qatar mee nam op stage, zat zijn debuut bij de hoofdmacht in de pijplijn. Butera liet een puike indruk na, totdat een zwaar meniscusletsel een streep zette door zijn droom. In plaats van een doorbraak op het hoogste niveau volgde een maandenlange revalidatie. Nu is de linkspoot uit op revanche. Butera beschikt over een ijzeren wil, kan hard verdedigen als het moet, maar heeft voldoende klasse in zijn linkerbeen om de opbouw van achteruit te verzorgen.

Bouwjaar: 2006
Vorig seizoen in de CPL: 12 basisplaatsen, 2 invalbeurten, 2 clean sheets
Speelminuten bij het A-elftal: /

Joaquin Seys (Club NXT)
Stiekem hoopte de linksachter met de blonde krullen op de slotspeeldag op zijn A-debuut, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Shion Homma bleef Seys aan de bank gekluisterd in de waanzinnige ontknoping bij Union Saint-Gilloise. Zijn tijd komt nog wel, zou je denken, want bij de beloften is hij een vaste waarde. Verdedigend staat Seys zijn mannetje, terwijl hij ook offensief gevaarlijk is. Intussen riep Wesley Sonck hem ook al meerdere keren op bij de nationale jeugd.

Bouwjaar: 2005
Vorig seizoen in de CPL: 22 basisplaatsen, 2 invalbeurten, 6 clean sheets
Speelminuten bij het A-elftal: /

MIDDENVELD

Ibrahima Sory Bangoura (Jong Genk)
Wie het Genk van Wouter Vrancken vaak gade slaat, mist tussen de vele fraaie aanvallen door misschien soms wat onverzettelijkheid en pure power. Als de hoofdtrainer daadwerkelijk naar zo’n profiel op zoek is, piept hij best eens bij zijn U23. Daar loopt met Bangoura een erg krachtige controlerende middenvelder rond. In de voorbereiding mocht de Guineeër zich alvast bewijzen bij Vrancken. De toegenomen concurrentie in de CPL zal zijn kwaliteiten enkel verder verdiepen.

Bouwjaar: 2004
Vorig seizoen in de CPL: 21 basisplaatsen, 1 invalbeurt
Speelminuten bij het A-elftal: /

Tristan Degreef (RSCA Futures)
Net als een heleboel anderen uit dit lijstje kreeg de technisch vaardige middenvelder al zijn kans in het voorseizoen. Niettemin komt een vaste plaats in de kleedkamer van  het fanionteam nog te vroeg. Bij de Futures kan Degreef langzaam stappen vooruit blijven zetten. De Leuvenaar past perfect bij de huisstijl: lichtvoetig, uitstekend overzicht en aanvallend georienteerd.

Bouwjaar: 2005
Vorig seizoen in de CPL: 1 basisplaats, 7 invalbeurten
Speelminuten bij het A-elftal: /

Léandre Kuavita (SL16)
Onze jonge landgenoot met Angolese roots is een karaktertje, dat is wel zeker. Als tiener legde hij meerdere tests af bij de Luikse Académie, maar telkens werd hij afgewezen. Kuavita verzaakte echter niet. Bij de U15 lukte het uiteindelijk toch om binnen te geraken. Bij de start van zijn avontuur in de CPL toonde hij zich opnieuw onbevreesd. Drie doelpunten in drie wedstrijden luidden een kanonstart in. De centrale middenvelder beschikt over zeven longen en heeft een neus om op te duiken op de goede plek. Niet toevallig was hij vroeger aanvaller.

Bouwjaar: 2004
Vorig seizoen in de CPL: 25 basisplaatsen, 2 invalbeurten, 3 goals
Speelminuten bij het A-elftal: 11

AANVAL

Tobias Lund Jensen (Club NXT)
In zijn thuisland wordt de zeventienjarige Deen beschouwd als een absoluut toptalent. Gezien zijn positie als rechtsbuiten en zijn linker als voorkeursvoet is Andreas Skov Olsen een groot voorbeeld. Op dat vlak zit Jensen, die vorige zomer de overstap maakte vanuit de jeugdrangen van Odense, in Brugge wel gebeiteld … Bij de Deense U17 scoorde hij alvast aan de lopende band. Niet verschieten als hij straks volledig ontploft in onze Tweede Klasse!

Bouwjaar: 17
Vorig seizoen in de CPL: 1 basisplaats, 4 invalbeurten, 1 assist
Speelminuten bij het A-elftal: /

Luca Monticelli (RSCA Futures)
Afgelopen seizoen teerde de Brusselse jeugd vooral op de doelpunten van Lucas Stassin, die inmiddels in de Kempen vertoeft. Zijn stokje wordt waarschijnlijk overgenomen door deze Monticelli. In het oefenduel met Oudenaarde (5-0) met de A-ploeg trof de Luikenaar al twee maal raak, maar eerst en vooral moet hij nog ervaring opdoen bij de Futures. Daar bleef zijn mandje nog leeg, al moest hij zich tot nu toe voornamelijk tevreden stellen met invalbeurten.

Bouwjaar: 2005
Vorig seizoen in de CPL: 3 basisplaatsen, 10 invalbeurten
Speelminuten bij het A-elftal: /

Brahim Ghalidi (SL16)
De sierlijke Ghalidi ontvouwt zijn techniek liefst vanop de linkerflank. Van daaruit snijdt hij graag naar binnen om verwarring te stichten in de vijandelijke achterhoede. Daar koppelt de aanvaller ook al enige efficiëntie aan. Ghalidi is rechtsvoetig, heeft Marokkaanse wortels en mocht zelfs zijn debuut al vieren voor de hoofdmacht van Standard. Dat gebeurde in april van vorig jaar, op Stayen. Enkele maanden na dat heuglijke moment viel de hemel echter op zijn hoofd, toen zijn vader overleed. Als hij die rampspoed mentaal een plaats weet te geven, wacht Ghalidi een grote carrière.

Bouwjaar: 2005
Vorig seizoen in de CPL: 12 basisplaatsen, 12 invalbeurten, 3 goals, 2 assists
Speelminuten bij het A-elftal: 26