Lonwijk naar Anderlecht: hereniging van Fredberg met een voetbalreiziger pur sang

Lonwijk naar Anderlecht: hereniging van Fredberg met een voetbalreiziger pur sang

26-07-2023 00:01 Laatste update: 27-07-2023 13:00
49

RSC Anderlecht heeft Justin Lonwijk op huurbasis aangetrokken. De 23-jarige Nederlander heeft al een opmerkelijke reis gemaakt in de wereld van het professioneel voetbal. Van zijn vroege dagen bij Jong PSV tot zijn recente avonturen in Oekraïne en zijn overstap naar RSC Anderlecht heeft de carrière van Lonwijk hem door verschillende landen en competities geleid. VoetbalPrimeur.be laat je kennismaken met de nieuwe aanwinst van Anderlecht. 

De voetballer Lonwijk
Lonwijk, geboren op 21 december 1999 in het Nederlandse Tilburg, is een indrukwekkende verschijning op het voetbalveld met een lengte van 1,89 meter. Deze rechtsvoetige speler functioneert het best als centrale middenvelder. Zijn veelzijdigheid stelt hem echter in staat om als linksbuiten en aanvallende middenvelder te spelen. Ook zijn broertje is actief als profvoetballer. De 20-jarige Nigel Lonwijk staat momenteel op de loonlijst van het Zwitserse Grasshopper Club Zurich.

Beginjaren in Nederland
De professionele voetbalreis van Lonwijk begon bij Jong PSV, waar de middenvelder een debuut maakte door 16 minuten voor tijd in te vallen tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch in de Nederlandse Eerste Divisie in 2017. Bij Jong PSV kreeg Lonwijk de kans om ervaring op te doen in de Eerste Divisie, het op één na hoogste niveau van Nederland.

Overstap naar FC Utrecht
De kwaliteiten van Lonwijk vielen op bij Eredivisie-clubs en in de zomer van 2019 maakte Lonwijk dan ook de overstap naar FC Utrecht, dat op het hoogste niveau van Nederland speelt. Lonwijk kwam echter slechts één keer in actie in een Eredivisie-wedstrijd tegen ADO Den Haag, waarbij hij debuteerde in de spits (!) onder trainer John van den Brom (ex-Anderlecht en KRC Genk). De andere wedstrijden speelde de middenvelder voor Jong Utrecht op hetzelfde niveau als bij Jong PSV, de Eerste Divisie.

Bij Viborg FF op hoogste niveau
Aan het gebrek van speelminuten op het hoogste niveau kwam echter een einde, maar niet in Nederland. Het Deense Viborg FF zag het wel zitten in Lonwijk en trok de middenvelder in januari 2021 aan. Bij Viborg werkte Lonwijk samen met Jesper Fredberg, die nu de functie van CEO Sports bij Anderlecht bekleedt. Fredberg, die bij Viborg FF sportief directeur was, zag Lonwijk zich ontwikkelen tot een bruikbare speler voor het team van Viborg. Als kers op de taart promoveerde Viborg met Lonwijk in de zomer van 2021 van de Deense 1. Division naar de Superligaen, het hoogste niveau van Denemarken.

An offer you can’t refuse
Na zijn succesvolle periode bij Viborg FF, maakte Lonwijk in 2022 een verrassende transfer naar Dinamo Kiev in Oekraïne. ''We waren niet van plan om hem te verkopen nadat de transferperiode in Denemarken was afgelopen, maar we hebben een aanbieding gekregen die we als buitengewoon beschouwen'', vertelde Fredberg over de transfer van Lonwijk.

Uitdagingen in Oekraïne
Lonwijk besloot het avontuur in Oekraïne aan te gaan ondanks de toen al opspelende rumoerigheid. "De veiligheid stond bij mijn keuze op nummer één. Want het sportieve plaatje was meteen heel mooi", aldus destijds Lonwijk, die de mogelijke veiligheidsproblemen in zijn beslissing mee nam. Hoewel deze verhuizing aanvankelijk een spannende nieuwe kans leek voor de middenvelder, werd het al snel duidelijk dat de situatie in Oekraïne wel erg uitdagend was. De oorlogssituatie in het land had een directe impact op het dagelijks leven. Ook voor Lonwijk betekende dit dat hij moest nadenken over zijn toekomst en welzijn.

Bij Kiev was hij trouwens lang niet zeker van een basisplaats. Na een blessure eind april kwam de Nederlander nog maar in 2 van de 7 matchen van Kiev uit. Daarin verzamelde hij amper 1 en 12 minuten. Voor de ploeg uit Oekraïne kwam hij in de competitie in totaal 18 keer uit. Daarin was hij goed voor 1 goal en 1 assist in 927 speelminuten. Lonwijk speelde er als centrale middenvelder en linksbuiten. 

Nieuw begin bij Anderlecht
Dit leidde tot zijn beslissing om naar Anderlecht te verhuizen, een club waar Lonwijk de kans krijgt om in Europa te spelen. Anderlecht bedong naast een huurperiode ook een optie tot koop. Bij Paars-wit wordt Lonwijk ook herenigd met Fredberg. Deze hereniging met Fredberg bij Anderlecht is een getuigenis van de professionele band en het wederzijdse respect tussen Lonwijk en Fredberg.