De zomerschoonmaak: na twee wonderjaren ziet Union steunpilaren vertrekken

De zomerschoonmaak: na twee wonderjaren ziet Union steunpilaren vertrekken

17-07-2023 11:00 Laatste update: 19-07-2023 11:13
1

De maand juli is inmiddels zowat halverwege, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Niet alleen inkomend, maar ook uitgaand leeft de hoop om overbodige ballast overboord te kieperen of financieel een ferme slag te slaan. Welke vertrekkers vallen er nog te verwachten bij onze Belgische topclubs? VoetbalPrimeur.be overschouwt de huidige kernen. In deze laatste aflevering: Union Saint-Gilloise.

Al uitgezwaaid
Wat zijn het geweldige tijden geweest om Unionist te zijn! Na de titel in Eerste Klasse B stoomde de traditieclub ook op het hoogste niveau aan ongekende snelheid door. Tot twee keer toe strandde het op een zucht van eeuwige roem. De harten van de neutrale voetballiefhebber heeft Union al lang veroverd, maar nu zit er toch een einde van het tijdperk aan te komen. Het vertrek van aanvoerder Teddy Teuma, in al die jaren de aanjager en draaischijf van Union, is op dat vlak symbolisch.

Daarnaast heeft de ploeg nog aan kwaliteit moeten inboeten. Simon Adingra en Yorbe Vertessen keerden terug naar hun respectievelijke broodheren en voorlopig ziet het er niet naar uit dat er een vervolg komt in het Dudenpark. De transfer van Ismaël Kandouss is eveneens veelzeggend. De Marokkaanse international koos voor KAA Gent, in zijn ogen “een stap omhoog”. Zal Union zich voor het eerst sinds haar terugkeer bij de elite tevreden moeten stellen met een seizoen in de middenmoot? Ook het onverwachte einde aan de samenwerking met Karel Geraerts wijst in die richting, al lokte het bestuur met Alexander Blessin wel een veelbelovende vervanger naar Brussel.

Huidige vertrekkers:
Simon Adingra (terug naar ), Ismaël Kandouss (KAA Gent), Teddy Teuma (Stade Reims), Yorbe Vertessen (terug naar PSV), Ilyes Ziani (SL 16)

Opgehaalde transfersom: 7,8 miljoen euro

Geruchten over andere vertrekkers:
Victor Boniface (Everton FC)

Welke spelers staan nog in het etalageraam?
Zijn naam prijkt al tussen de geruchten: Victor Boniface. Er kan nog meer constante in zijn prestaties komen, maar wie een compilatie maakt van zijn allerbeste momenten van afgelopen seizoen, krijgt Premier-League-kwaliteit te bewonderen. Ergens is het vreemd dat er voorlopig enkel wat vage interesse vanuit Everton is opgedoken. Mocht Union haar Nigeriaanse topspits in eigen rangen kunnen houden, zou dat in ieder geval een injectie geven aan de eigen ambities.

Voor het overige oogt de kern in de breedte erg goed gestoffeerd. Als er nog versterking bijkomt, zal dat eveneens tot vertrekkers leiden, om niet té veel spelers aan boord te houden. Zo beschikt Union momenteel over zeven centrale verdedigers (!). Mogelijk zoekt een Victor Boone (die in de voorbereiding veel kansen kreeg) of Ross Sykes alsnog andere oorden op. Ook diep in de spits is er – als Boniface zou blijven – keuze te over, met verder nog Dennis Eckert Ayensa, Gustaf Nilsson en nieuwkomer Elton Kabangu.

VP’s (huidige) vertreklijstje voor Union:
- Ross Sykes

(Bron voor alle transfergegevens: transfermarkt.com)