De Sterren van Morgen: Slimme Van De Perre gaat concurrentie bij Genk aan

De Sterren van Morgen: Slimme Van De Perre gaat concurrentie bij Genk aan

25-07-2023 16:00 Laatste update: 26-07-2023 15:07
6

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ook in het seizoen 2023 – 2024 gaan er talenten doorbreken. Wie? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan Andy Mulders. Onze huisanalist selecteerde telkens een talent van een G6 ploeg wie er op de deur gaat kloppen en wat je van de speler mag verwachten. Tijd voor deel 2 van De Sterren van Morgen, Kamiel Van De Perre van KRC Genk.

Spelersprofiel
Naam: Kamiel Van De Perre
Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 12/02/2004
Positie: Defensieve middenvelder (Centrale middenvelder, centrale verdediger)
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): Lierse SK (-2015), KRC Genk (2015-2021)

Stijl van spelen
Kamiel Van De Perre is een zeer slimme defensieve middenvelder, maar hij kan ook als centrale verdediger spelen. Kamiel is zeer comfortabel in bal bezit. Zijn passing is uitstekend te noemen. Hij is zeer mobiel, proactief en kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende rollen binnen zijn team.

Hij doet me een beetje denken aan het profiel van Frenkie De Jong


Kamiel is hier in balbezit en scant goed de vrije ruimtes.


Hij wordt hier onder druk gezet door een tegenstander.


Met zijn uitstekende technische bagage, zijn balgevoel en zijn overzicht kan hij zijn rechtstreekse tegenstander uitschakelen.


Hij blijft in balbezit en zet zijn voorwaartse beweging in. Doordat hij blindelings de bal kan behandelen weet hij al wat er tijdens een volgende actie gaat gebeuren.


Weer onder druk gezet en heeft eerder al gezien dat de tegenstander komt en links van hem de vrije ruimte ligt.


Hij voert zijn individuele actie uit…


… en speelt de bal in de vrije ruimte voor een medespeler. Resultaat: twee tegenstanders uitgeschakeld in de centrale as en een medespeler vrij gespeeld.


Voorbeeld 2: Hier is Kamiel in balbezit en scant hij de vrije ruimte…


… en speelt de vrije speler op de flank in, gevolgd door een voorwaartse loopactie.


Je ziet hem hier goed scannen waar de ruimte is en wat de medespeler in balbezit gaat doen. (medespeler gaat een individuele actie aan)


Kamiel zoekt het juiste moment om aanspeelbaar te zijn in de vrije ruimte.


Hij wordt aangespeeld (onder druk van een tegenstander)…


Hij ziet zijn medespeler de loopactie maken en Kamiel speelt de bal in één tijd (achter het steunbeen) in de vrije zone achter de defensieve lijn van de tegenstander.


Actie is nog niet gedaan want door zijn scanning weet hij waar de ruimte is en maakt zich aanspeelbaar in de gevaarlijkste zone.


Hier zie je hem helemaal vrij staan en gaat aangespeeld worden…


… ontvangt de bal met zijn rechtse voet (staat niet in evenwicht om de bal te ontvangen, vandaar dat hij de bal moet ontvangen met zijn rechtse voet).


En probeert te besluiten naar doel met zijn linkse voet (jammer genoeg uit evenwicht).

Speler in balbezit
Kamiel Van De Perre is zeer comfortabel aan de bal, zeker op zijn eigen helft. Hij heeft een uitstekende passing in de voeten, uitstekend overzicht en inzicht. Voordat hij de bal ontvangt heeft hij de scanning al uitgevoerd en weet hij een vervolg te breien aan zijn volgende actie.

Hier zie je een beeld waardoor hij beetje aan Frenkie De Jong doet denken. Goede scanning, vloeiende bewegingen, maar vooral balbezit houden in moeilijke situaties, gevolgd door een goede passing…


Kamiel in balbezit en duikt de vrije ruimte in. Hij heeft hier al gezien dat de aanvallende medespeler (groene lijn) al op de laatste lijn staat, klaar voor een passing tussendoor.


Doordat deze speler momenteel niet aanspeelbaar is, moet Kamiel even balbezit houden. Maar hij gaat onder druk gezet worden.


Hij draait hier vrij gemakkelijk uit deze moeilijke situatie, maar de volgende tegenstander komt eraan…


… die hij met één tijd gemakkelijk tussen de benen speelt. (Hij kan sneller anticiperen op deze situaties omdat hij een uitstekend balgevoel heeft, snelle handelingen, maar een uitstekende scanning).


Hij komt uit deze moeilijke situatie en heeft al gezien dat er een medespeler de aanvallende loopactie maakt.


En speelt deze medespeler correct in de voeten die een vrije baan heeft naar het doel.

Sterke punten
- Visie: Kan het spel van de tegenstander zeer goed lezen en hierop anticiperen.


Kamiel wordt hier ingespeeld, met zijn rug naar het aanvallende speelveld. Je ziet hem hier zeer goed scannen voordat hij de bal ontvangt. De rechtstreekse tegenstander gaat druk zetten op de rechtse voet van Kamiel.


Doordat hij al gezien heeft wat er in zijn rug gaat gebeuren (vrije ruimte en de manier en richting waar de tegenstander druk zal zetten op hem) weet hij hoe hij de bal moet ontvangen en welke opties hij heeft, om toch balbezit te houden. Terugspelen is geen optie hier (zie de twee Nederlandse aanvallers).


Doordat hij al weet hoe zijn rechtstreekse tegenstander zal druk zetten…


… kan hij sneller op deze actie anticiperen…


… en in de vrije zone in balbezit te blijven. Hij heeft het spel nu voor zich en kijkt welke mogelijkheden er zijn.


De centrale aanvaller in aanspeelbaar en speelt deze correct in. Hierdoor doorbreekt hij verschillende linies van de tegenstander.

- Passingsprecisie: Uitstekende pass in de voeten, zowel over de grond, maar ook de lange ballen (door de lucht) zijn zeer precies en correct.
- Multifunctioneel: kan als defensieve middenvelder spelen, maar evengoed als centrale verdediger of centrale middenvelder.
- Slimme speler die kan presteren onder hoge druk op het veld.

Werkpunten
- Duelkracht: zijn rechtstreeks duel (verdedigende duels maar vooral zijn aanvallende duels) zijn zeker een werkpunt van hem. Kamiel is nogal een tenger persoon die het voornamelijk moet hebben van zijn timing en inzicht.
- Eindpassing (final 3th)
- Aanvallende kwaliteiten: Scoringsvermogen, hoog druk zetten op de helft van de tegenstander, aanwezigheid voor doel, juiste positie voor doel kiezen,…

Conclusie
Kamiel is geen zuiver ‘Toptalent’ maar een zeer interessant profiel om te blijven volgen. Vorig seizoen was er al interesse vanuit Bologna en West Bromwich Albion. Maar hij bleef bij Genk. Ik verwacht dat Kamiel een basisplek zal claimen bij Jong Genk en misschien wel enkele selecties voor het eerste elftal. Hoewel hij spelers zoals Hrosovsky (afgelopen seizoen gewoon out standing) nog voor zich moet dulden.