De Sterren van Morgen: Creatieve Çanak (18) klaar voor doorbraak Standard

De Sterren van Morgen: Creatieve Çanak (18) klaar voor doorbraak Standard

24-07-2023 16:00 Laatste update: 25-07-2023 16:14
6

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ook in het seizoen 2023 – 2024 gaan er talenten doorbreken. Wie? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan Andy Mulders. Onze huisanalist selecteerde telkens een talent van een G6 ploeg wie er op de deur gaat kloppen en wat je van de speler mag verwachten. Tijd voor deel 1 van De Sterren van Morgen, Cihan Çanak van Standard Luik.

Spelersprofiel
Naam: Cihan Çanak
Nationaliteit: Belg - Turk
Geboortedatum: 24/01/2005
Positie: Aanvallende middenvelder - Vleugelaanvaller
Voorkeursvoet: Links
Vorige club(s): Standard de Liège (2012 - nu)

Stijl van spelen
Cihan Çanak is een creatieve spelmaker, maar hij kan ook op beide flanken spelen. Hij is met zijn 1m75 een relatief kleine speler met een laag zwaartepunt. Hij is zeer wendbaar en heeft een uitstekende coördinatie. Hij gebuikt zijn technische bagage om tegenstanders te verslaan. Daarnaast is een vrije rol hem op het lijf geschreven. Hij houdt ervan om te zwerven over het veld om zo zijn team te helpen aanvallende acties te begeleiden. Hij heeft veel weg van een zaalvoetbalspeler met zijn technische bagage, snelle voetjes en zijn uitstekende lichaamsbalans.

Speler in balbezit
Cihan Çanak is het meest geschikt om als aanvallende middenvelder (vrije rol) in een GK-4-3-3 met de ‘punt naar voor’ te spelen. Hij is een speler die je vooral moet gebruiken in balbezit. In balverlies heeft hij veel problemen omdat zijn defensieve positioneringen niet goed zijn. Hij durft zijn rechtstreeks tegenstander wel eens laten lopen of te laat om te schakelen. Hij aarzelt niet om terug te verdedigen (terug te keren in de defensieve fase).


Hier zie je Cihan Çanak “passief terug verdedigen” om de tegenstander onder (lichte) druk te zetten.


Hij wil gebruik maken van zijn uitstekende versnelling en hij zit de tegenstander op de hielen. Hierdoor zorgt hij ervoor dat zijn verdediging de tijd heeft om terug in positie te komen.


Hij loopt terug mee met zijn rechtstreekse tegenstander maar Cihan heeft enkel oog voor de bal, en laat zijn rechtstreekse tegenstander ‘los’.


Hier zie je dat Cihan enkel oog heeft voor de tegenstander aan de bal en ziet niet dat zijn rechtstreekse tegenstander de ruimte induikt.


Hier een beeld van achter hem en je ziet duidelijk zijn hoofd enkel gericht naar de tegenstander in balbezit.


De bal wordt ingespeeld en Cihan Çanak heeft al een te grote afstand t.o.v. zijn rechtstreekse tegenstander.


Die nu volledig vrij is en in een gemakkelijke scoringspositie komt. Cihan Çanak staat erbij en kijkt ernaar.

Maar eens in balbezit is hij in staat om uitstekende dingen te doen. Hij heeft een goed overzicht, uitstekende eerste controle en eindpassing. Cinak is een onvoorspelbare speler voor de tegenpartij. Hij kan met zijn tempowisselingen en technische vaardigheden een tegenstander zeer moeilijk maken.


Cihan Çanak moet je vooral vrij krijgen en bedienen in de ‘final 3th’. Hier kan hij met zijn inzicht en creativiteit het verschil maken. Hier zie je Cihan goed scannen en kijken waar zijn tegenstanders staan. Eerst links van hem…


… daarna rechts van hem.


Hij ziet dat hij vrij staat en vraagt de bal in de voeten.


Hier valt op dat hij zeer goed aanspeelbaar is in de vrije ruimte.


Hij krijgt de bal toe gespeeld, maar de bal wordt niet goed ingespeeld. Hij probeert contact te zoeken met zijn rechtstreekse tegenstander om hem af te houden. Doordat de bal beetje verder van hem wordt ingespeeld kan hij met een individuele actie (en één touch) zijn rechtstreekse tegenstanders op het verkeerde been zetten…


… en de vrije ruimte induiken.


Zijn rechtstreekse tegenstander kan zijn acceleratie niet volgen waardoor Cihan de tijd krijgt om te kijken wat er voor doel gebeurt.


Door deze extra tijd kan hij de juiste medespeler inspelen, die kan scoren.

Sterke punten
- Versnelling


Cihan Çanak heeft een enorme versnelling, ook met bal aan de voet.


Door zijn uitstekende versnelling en balbehandeling kan hij voor dreigende acties zorgen. Hij scant de ruimte voor zich en …


… speelt de bal naar de vrije medespeler.


Hij speelt de bal in en kiest direct de vrije ruimte, waardoor hij zijn medespeler verschillende aanvallende opties kan bieden.

-Individuele acties
- Wendbaarheid
- Creativiteit

Werkpunten
- Rechtervoet
- Duelkracht – Fysieke ontwikkeling
- Defensieve positioneringen en omschakelingen


Standard de Liège verliest hier de bal en Lommel kan een snelle counter opstarten. Hier zie je dat Cihan al ingedraaid staat om een achtervolging in te zetten.


Hij heeft een uitstekende acceleratie. Hier zie je Cihan zijn defensieve omschakeling volledig missen. Als hij hier gebruik maakte van zijn individuele versnelling, dan kan hij, de tegenstander aan de bal, onder druk zetten.


Maar hij kiest ervoor om rustig terug te keren. Hierdoor moet een medespeler een extra inspanning doen, terwijl Cihan er dichterbij stond.


Nu heeft de tegenstander de vrije baan om een aanvallende actie op te starten en de medespeler van Cihan kan deze speler niet volgen. Cihan zie je hier niet deelnemen aan de defensieve omschakeling.

Conclusie
We gaan nog veel horen van Cihan Çanak. Hij is een creatieve speler (spelmaker) die de vrijheid moet krijgen achter de spits(en). Hij heeft nog veel progressiemarge en ik verwacht dat Carl Hoefkens hem wel regelmatig zal selecteren voor het eerste elftal van Standard de Liège. Ik ben zeer nieuwsgierig hoe zijn evolutie zal verlopen.