Jonge Rode Duivels versus Oranje: “Nederland gaat voor titel, maar geen favoriet”

Jonge Rode Duivels versus Oranje: “Nederland gaat voor titel, maar geen favoriet”

21-06-2023 10:00 Laatste update: 21:52
1

Voor de jonge Rode Duivels begint woensdag het EK U21. Voor de Belgen staat er meteen een geweldige affiche op het programma. De troepen van Jacky Mathijssen nemen het op tegen Jong Oranje. Wat mogen we verwachten van onze noorderburen? VoetbalPrimeur.be ging te rade bij Ruben Winkels, adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.nl.

Spanje en Italië zijn de recordhouders qua aantal eindzeges op een EK U21. Zij wonnen het toernooi vijf keer. De Belgische teller staat nog op nul, die van Nederland al op twee. Jong Oranje won het toernooi in 2006 en 2007. Twee jaar geleden eindigde Jong Oranje nog op de derde plaats achter Duitsland en Portugal.

Simons grote afwezige
Ook dit jaar vaardigt Nederland een sterk team af. Al mist het wel Xavi Simons, die kan terugblikken op een sterk seizoen bij PSV. “Nederland is naar Georgië en Roemenië afgereisd om Europees kampioen te worden. Of dat gaat lukken is vers twee. We horen niet bij de favorieten. Erwin van de Looi smeedde wel een collectief dat heel moeilijk te verslaan is. De halve finale is haalbaar”, aldus Winkels, die wel nog de bedenking maakt dat “Nederland op papier in de zwaarste groep zit en als het niet loopt er weinig 'karakters' zijn die de boel op de sleeptouw kunnen nemen."

Opletten voor Summerville
Bondscoach Van de Looi kan onder meer een beroep doen op Ryan Gravenberch (Bayern München) en Quinten Timber (Ajax). Ian Maatsen maakte dan weer indruk onder Vincent Kompany bij Burnley. En er is Anderlecht-target Milan van Ewijk (sc Heerenveen). Verder zitten er in de selectie nog ex-RSC Anderlecht-speler Joshua Zirkzee en Antwerp-man Jurgen Ekkelenkamp. Volgens Winkels moeten de Belgen nog op iemand anders letten. "In de aanval is Crysencio Summerville een speler die je in de gaten moeten houden. Misschien is hij niet de meest bekende naam, maar Summerville scoorde voor Leeds drie winnende goals op rij en wordt nu begeerd door PSV en zijn oude club Feyenoord. Hij is een bloedsnelle vleugelaanvaller of tien!"

Verbruggen boven Scherpen
Het is natuurlijk ook uitkijken naar Bart Verbruggen, die deze zomer waarschijnlijk RSC Anderlecht verlaat. “Verbruggen is aangewezen als de eerste doelman tijdens het EK, ook al keepte Kjell Scherpen (ex-KV Oostende) alle kwalificatiewedstrijden. Ze staan binnenkort allebei onder contract bij Brighton, maar Verbruggen staat er echt veel beter op. Bij het Nederlands elftal van Ronald Koeman kregen Justin Bijlow, Andries Noppert en Mark Flekken simpelweg de voorkeur. Verbruggen zit daar op dit moment heel kort achter.”

De match tussen Belgische beloften en Jong Oranje begint woensdag om 18u00. Je kunt het duel LIVE volgen bij VoetbalPrimeur.be. Ook de Champions League-loting van KRC Genk en de Conference League-loting van KAA Gent en Club Brugge kun je woensdag LIVE bij ons volgen.