Anderlecht jaagt op Dolberg: ooit was 50 miljoen euro te weinig, nu op zijspoor

Anderlecht jaagt op Dolberg: ooit was 50 miljoen euro te weinig, nu op zijspoor

17-06-2023 11:00 Laatste update: 07-07-2023 13:26
51

RSC Anderlecht is in haar zoektocht naar een nieuwe spits uitgekomen bij Kasper Dolberg. De Deen zou zeven miljoen euro moeten kosten, maar naar verluidt proberen de Brusselaars nog wat van die prijs af te dingen. Ooit was het wel even anders, want na zijn stormachtige doorbraak bij Ajax was Dolberg een smak meer waard ... VoetbalPrimeur.be schetst het parcours van de aanvaller.

Het is augustus 2017. AS Monaco is zijn zoektocht naar een nieuwe spits uitgekomen bij Kasper Dolberg. Uit Amsterdam krijgt men in het Prinsdom evenwel een 'non' te horen. Ajax heeft net voor 40 miljoen euro Davinson Sánchez verkocht en ene Marc Overmars heeft geen zin om nog een speler te laten gaan. Naar verluidt had Monaco circa 50 miljoen euro over voor de Deen. Nu zes jaar later lijkt Dolberg voor amper 7 miljoen euro (of minder) op weg naar het Lotto Park. Hoe komt dat?

We duiken circa negen jaar terug in de tijd. Net als nu zoekt Ajax in heel Europa naar talent om in de eigen jeugd te laten rijpen. Ook Dolberg kan de Amsterdammers bekoren en in januari van 2015 zet de 17-jarige aanvaller zijn handtekening onder contract van drie jaar bij Ajax. Anderhalf jaar later debuteert hij in het A-elftal van de Amsterdammers. Peter Bosz merkt dat hij een groeibriljant in handen heeft en Dolberg krijgt de nodige speelminuten in zijn eerste seizoen bij de profs.

Doelpuntenregen
De doelpunten volgen snel. Bij zijn (Europese) debuut is Dolberg meteen trefzeker tegen PAOK Saloniki in de voorrondes van de Champions League. Het Kampioenenbal haalt Ajax niet, maar dat blijkt uiteindelijk een zegen, want in de Europa League schopt Ajax het tot de finale. Op weg naar de eindstrijd scoort Dolberg liefst zes keer, waarvaan twee goals in de halve finales tegen Lyon. Dolberg laat op 17-jarige leeftijd zien dat hij een neusje voor goals heeft. De finale tegen Manchester United wordt trouwens een grote teleurstelling voor Dolberg. Hij start in de basis, maar na een uur spelen is hij de eerste Amsterdammer die naar de kant moet. Jose Mourinho en co halen het uiteindelijk in een non-match met 2-0.

In Europa liet Dolberg zich in zijn eerste seizoen dus opmerken. En ook in de Eredivisie toont hij zich meermaals. Tegen Roda JC wordt hij de jongste speler die een hattrick scoorde in het A-elftal van Ajax. In totaal scoort Dolberg in zijn eerste seizoen in de Eredivisie 16 keer. Hij wint tal van individuele prijzen, maar een hoofdprijs blijft uit. In de Beker van Nederland wordt Ajax snel uitgeschakeld, de finale van de Europa League ging zoals gezegd verloren en in de competitie eindigt Ajax achter Feyenoord.

In zijn tweede seizoen bij Ajax – nadat de transfer naar Monaco er niet kwam – beleeft Dolberg een jaar om snel te vergeten. OGC Nice (Champions League) en Rosenborg (Europa League) houden Ajax uit een Europese groepsfase. Dolberg kan in die vier duels niet scoren. Ook in de Eredivisie loopt het niet meer lekker. De ervaren Klaas-Jan Huntelaar krijgt almaar meer de voorkeur. Pas eind december komt Dolberg er een beetje door maar dan slaat het noodlot toe. Wanneer Ajax 3-1 voorstaat tegen Willem II gaat er in de 92e minuut nog een bal richting de spits. Na zijn controle komt Dolberg slecht neer. Het verdict is zwaar. Een voetblessure houdt hem de volgende vier maanden aan de kant. Pas op de laatste vijf speeldagen van de competitie krijgt Dolberg nog een beetje speeltijd. Zijn seizoen sluit hij af met een doelpunt tegen Excelsior, maar wederom zonder hoofdprijs.

Neerwaarste spiraal
Het seizoen 2018-2019 begint vervelend. Een buikspierblessure zorgt voor een valse start, maar daarna gaat het in de Eredivisie plots een pak vlotter voor Dolberg. De doelpunten volgen elkaar snel op. Uiteindelijk scoort hij 11 doelpunten in 15 basisplaatsen en 10 invalbeurten. Ajax wint niet alleen de landstitel, maar ook de Beker van Nederland. In de finale blijft Dolberg evenwel 90 minuten op de bank. Europees haalt Ajax de halve finale van de Champions League. In die campagne wordt evenwel gekozen voor een variant met Dusan Tadic, waardoor Dolberg weinig speelt op het allerhoogste niveau en ook niet scoort.

Voor Dolberg begint het te knagen. Wanneer hij bij de start van het seizoen 2019-2020 merkt dat hij opnieuw niet de vaste eerste keuze is in de aanval komt er alsnog een transfer naar Frankrijk. OGC Nice weekt Dolberg los voor circa 20 miljoen euro. In Frankrijk is de Deen wel de hoofdaanvaller. In zijn eerste jaar wordt hij meteen clubtopscorer met 11 doelpunten in de Ligue 1. Zijn laatste twee treffers maakt hij op de slotspeeldag tegen AS Monaco met invaller … Islam Slimani. Dolberg wordt verkozen tot Speler van het Jaar bij Nice en kan met een knappe vijfde plaats in de Ligue 1 terugblikken op een mooi debuutseizoen.

Maar de geschiedenis herhaalt zich. Net zoals in zijn tweede jaar in Nederland is zijn tweede jaar in Frankrijk er een om snel te vergeten. Corona, problemen met de enkel en een blindedarmontsteking (inclusief operatie), … Dolberg moet het allemaal ondergaan. Ook wordt er diabetes type 1 bij hem vastgesteld. Tot en met februari van 2021 mist de Deen door allerlei omstandigheden meer dan de helft van de matchen van Nice. Nadien is het proberen terug op het oude niveau te geraken. Het is helaas vooral proberen. Het derde seizoen bij Nice wordt er opnieuw een met weinig hoogtepunten en veel dieptepunten. Amper 90 minuten speelt hij en de Franse bekerfinale (met Calvin Stengs 90 minuten op de bank) gaat verloren. In de halve finale scoorde Dolberg nog.

Vertrouwen herwinnen lukt niet
Bij Nice wordt het duidelijk dat Amine Gouiri en Andy Delort de concurrentiestrijd van Dolberg wonnen en een verhuurperiode dringt zich op. Sevilla FC werpt hem een reddingsboei toe. Prachtige stad, heerlijk weer, maar op zich wel een opmerkelijke zet, aangezien de Andalusiërs zeker niet lager aangeschreven staan dan Nice, wel integendeel. Het wordt dan ook een periode om snel te vergeten. Dolberg komt slechts een handvol keer aan spelen toe, mede omdat hij fysiek niet helemaal scherp oogt. Bij zijn komst dacht hij nog aan een definitief contract, maar dat blijkt niet realistisch.

Nice schakelt daarom razendsnel door. Bij de winterstop haalt het Dolberg al terug en stalt hem prompt bij Hoffenheim. Van het zwoele Spanje naar het koele Duitsland dus. Daar vergaat het de Deen iets beter, al blijft hij voornamelijk steken op invalbeurten. In de Bundesliga verzamelt hij slechts 397 speelminuten in totaal. Daarin maakte Dolberg één doelpunt, een overbodige tegen FC Köln (1-3). Ook in de beker treft hij eens raak, maar overtuigend is het allemaal niet.

Het zorgt ervoor dat Dolberg en Nice volledig op elkaar uitgekeken geraken. Een verdere toekomst is inmiddels uitgesloten: de aanvaller zal de club verlaten. Mogelijk wordt zijn bestemming dus Anderlecht. Als de Brusselaars slagen in hun opzet, halen ze zeker een goeie voetballer in huis, maar zal er in de eerste plaats wat oplapwerk nodig zijn. Fysiek, maar vooral mentaal. Als Dolberg opnieuw het nodige vertrouwen krijgt en ook maar een glimp van zijn debuutseizoen bij Ajax laat zien, kan Anderlecht zomaar een uitstekende zaak doen.