Westerlo op rapport: herintrede én kamikazestijl brachten dolle vreugde in Kuipje

Westerlo op rapport: herintrede én kamikazestijl brachten dolle vreugde in Kuipje

07-06-2023 14:00 Laatste update: 20:00
2

Nu ook het strijdgewoel van de Play-Offs helemaal gaan liggen is, kunnen de spelers en trainers uit de Jupiler Pro League aan hun welverdiende (?) vakantie beginnen. VoetbalPrimeur.be geeft hen daarbij graag wat leesvoer mee voor op het vliegtuig: het eindrapport van de clubs uit de top-acht. In deze aflevering komt KVC Westerlo aan de beurt.

Eindstand
8e met 30 punten (51 na reguliere competitie)
15W – 10G – 15V
Doelpuntensaldo: 71-68

Hoogtepunt
De kwalificatie voor de Europe Play-Off, vanzelfsprekend. Een bijzonder straffe stunt als promovendus, die niet geminimaliseerd mag worden door het glansparcours van Union Saint-Gilloise het jaar voordien. Uitgerekend tegen die Brusselaars boekte Westerlo haar opzienbarendste overwinning: 4-2. Die gaf het finale duwtje in de rug richting de onverhoopte top-acht-notering.

Dieptepunt
Begin april tuimelen de nuchtere kempenzonen toch even van hun roze wolk. Hier en daar werd plots luidop gedroomd over een stek in de Champions’ Play-Off, maar een 2-3-nederlaag tegen Sporting Charleroi drukt die meteen de kop in. Vlak voor de 90e minuut had Tuur Dierckx nochtans gelijk gemaakt vanop de stip. Maar ja, Mazzu-time, weet je wel …

Seizoen in een notendop
Wie een antwoord zoekt op de vraag of Westerlo een toegevoegde waarde biedt binnen de JPL, kijk gewoon alleen al naar dat doelpuntensaldo! Bij geen enkele andere club vielen zoveel goals tijdens hun wedstrijden, jammer genoeg voor de Kempense fans niet altijd in hun voordeel. Na deze bevredigende wederkennismaking met het hoogste niveau zou een mens haast vergeten dat het zomerse rapport met 6 op 27 behoorlijk rood kleurde. Het (half-Turkse) bestuur bleef echter rotsvast geloven in de kernwaarden van Jonas De Roeck en zijn staf.

Eén van die kernwaarden luidt: verdomd hard rammen op die aanvalstrom! Als Westerlo de neutrale voetballiefhebber gecharmeerd heeft, deed het dat voornamelijk dankzij haar onbevangen, soms zelfs naïeve filosofie. De patronen die De Roeck erin wist te slijpen, stelden zelfs de vleugelverdedigers in staat om te excelleren. Dat propagandavoetbal loodste de club uiteindelijk ook naar de nacompetitie, waar op voorhand enkel stiekem en binnenskamers op gehoopt werd. Kortom: een meer dan geslaagde herintrede in de JPL, niet in het minst voor de fans, die kirden van de pret bij al dat lekkers.

Bepalende spelers
We haalden het al aan: een elftal waarin de backs regelmatig lyrisch worden beschreven, moet wel leuk spel op de mat toveren. Rond Maxim De Cuyper viel de afgelopen maanden niet heen te fietsen. Ok, verdedigend staat nog niet alles op punt, maar het is een waar genot om zo’n technisch sterke linksachter te aanschouwen. Bovendien legt de gehuurde Bruggeling nog de strafste cijfers van alle Kemphanen voor! Ook zijn collega aan de overkant, Bryan Reynolds, maakte indruk met zijn onafhoudende druk naar voren. Op het middenveld was de immer rustige Nicolas Madsen een revelatie dankzij zijn spelinzicht, terwijl slangenmens Nene Dorgeles eveneens voor opwinding zorgde.

De trainer
Hoedje af voor De Roeck! Enkele jaren geleden deed hij al wat broodnodige ervaring op bij Sint-Truiden, waarna hij ervoor koos om verder te rijpen in de schaduw van Vincent Kompany en het instituut dat RSC Anderlecht toch nog steeds is. Bij Westerlo houdt hij de touwtjes stevig in handen. Op geen enkel punt in het seizoen verloochende De Roeck zijn principes, hoewel daar bij een promovendus soms zeker vraag naar komt. Zijn tactische aanpak en puike, objectieve analyses na de wedstrijd doen vermoeden dat er vroeg of laat een topclub aan de deur zal kloppen. En eerder ‘vroeg’ dan 'laat', als je het ons vraagt.