Onana sluit eerste seizoen in Engeland af met nipte redding: Ik ben opgelucht

Onana sluit eerste seizoen in Engeland af met nipte redding: "Ik ben opgelucht"

30-05-2023 21:45 Laatste update: 21:47

De een zijn dood is de ander zijn brood. Terwijl de vier Rode Duivels van Leicester City treurden om de degradatie, wist het Everton FC van Amadou Onana zich wél te handhaven in de Premier League. Zo is het eerste seizoen van onze landgenoot over het Kanaal niet uitgedraaid op een immense ontgoocheling.

"Het gaat goed met me, ik ben opgelucht", laat Onana in zijn hart kijken bij L'EquipeVoor Everton zou een degradatie naar de Championship een unicum geweest zijn. Dat gebeurde immers nog nooit in de clubgeschiedenis. Zo'n torenhoge inzet weegt op spelers, zelfs op de brede schouders van Onana. "Voor mij voelde het als een enorme emotionele rollercoaster. Er was veel druk, veel stress en veel vermoeidheid."

Bij de rust op de laatste speeldag zag het er nog benauwd uit. Terwijl Everton zelf nog niet had kunnen scoren, was uitdager Leicester wél op voorsprong gekomen. "We moesten onze emoties in de hand houden, geconcentreerd blijven en proberen scoren in 45 minuten. Ik heb nog nooit zoveel gelopen", geeft Onana aan. Uiteindelijk wierp het haar vruchten af, want dankzij een doelpunt van Abdoulaye Doucouré (uitgerekend op pass van Onana) klopten The Toffees Bournemouth alsnog én verzekerden ze zich meteen van het behoud.

Zijn debuutjaar bij Everton is zo in één klap onvergetelijk geworden. "Dit staat voor het leven gegraveerd in mijn hoofd en in mijn hart", omschrijft Onana zijn gevoel. In Engeland is hij bovendien een andere speler geworden, onder meer onder invloed van trainers Frank Lampard en Sean Dyche. "Zij zagen me in staat om hoger op het veld gevaar te stichten met mijn technische en atletische kwaliteiten", analyseert hij. "Dat deed ik voordien niet, maar het is goed verlopen. Ik heb andere facetten van mezelf getoond."