Luton Town doet het! In negen jaar tijd van non-league naar de Premier League

27-05-2023 20:52 Laatste update: 21:00
3

Luton Town heeft zijn voetbalsprookje met succes volbracht. In de finale van de play-offs op Wembley trokken The Hatters na strafschoppen aan het langste eind tegen Coventry City. Luton speelt daardoor volgend jaar in de Premier League.

Het leek zaterdag een heerlijke play-off dag te worden in Engeland, maar na acht minuten werden beide teams opgeschrikt. Luton-aanvoerder Tom Lockyer ging neer op het gras en moest op een brancard worden afgevoerd. Men vreesde naar een hart- of hoofdprobleem en de speler verdween van het veld. Even later werd bekend dat Lockyer bij kennis was en naar het ziekenhuis was afgevoerd.

Na het incident gingen beide ploegen verder en was het Luton - met Horvath en Nakamba (ex-Club Brugge) in de basis - dat sterker aan de bal was. Na een klein half uur leidde dat tot de verdiende 1-0 van Luton. Elijah Adebayo omspeelde de verdediging van Coventry en legde de bal voor op Jordan Clark, die na een fraaie sleepbeweging knap kon binnenschieten. Luton was simpelweg sterker in de eerste helft en ging met een 1-0 voorsprong naar de kleedkamer.

In de tweede helft ging Coventry meer op zoek naar de gelijkmaker en die viel na ruim een uur spelen. Uitgerekend Gustavo Hamer schoof de 1-1 tegen de touwen. De Nederlander was in de halve finale van de play-offs al belangrijk met een doelpunt. Hamer landde verkeerd na een kopbal en werd langdurig behandeld. De middenvelder wilde door, maar moest uiteindelijk worden vervangen door Kasey Palmer. In de blessuretijd golfde het spel op en neer en kreeg Luton de nodige kansen, maar werd niet er meer gescoord. Daardoor moest een verlenging aan te pas komen.

Daarin wilde Luton Town-doelpuntenmaker Clark al snel een strafschop nadat hij op de voet werd geraakt door doelman Wilson, maar de VAR vond het een schwalbe. Beide teams knokten voor wat ze waard waren, maar hadden moeite om het verschil te maken. Diep in de verlenging leek Luton Town dan toch toe te slaan doordat Coventry-invaller Jonathan Panzo, koud in het veld, meteen in de fout ging. Joe Taylor profiteerde, maar werd teruggefloten vanwege hands.

In de strafschoppenserie was Luton uiteindelijk de meest gelukkige. Het levert de club een bonus van tweehonderd miljoen euro op voor de promotie. Nog belangrijker is dat Manchester City, Liverpool, Arsenal en Manchester United volgend seizoen afreizen naar het iconische Kenilworth Road.