Belgen in Ligue 1 op rapport: grand cru voor meesten, bliksemschicht Openda op kop

Belgen in Ligue 1 op rapport: grand cru voor meesten, bliksemschicht Openda op kop

25-05-2023 12:00
2

De Europese (top)competities lopen op hun laatste benen. Kampioenenvieringen vliegen ons om de oren, verschillende degradanten zitten in zak en as en ook met individuele trofeeën wordt gretig in het rond gesmeten. Dringend tijd dus voor VoetbalPrimeur.be om alle Belgen uit de vijf grootste competities op rapport te roepen. In deze derde aflevering: de elf landgenoten uit de Ligue 1.

MET VLAG EN WIMPEL AFGESTUDEERD 🔝

Brecht Dejaegere (Toulouse)
Na al die jaren in de JPL had hij zijn reputatie wat tegen, maar in Frankrijk treden zijn voetbalkwaliteiten opnieuw op de voorgrond. En die heeft Dejaegere wel degelijk! Na de promotie bleek handhaving in de Ligue 1 geen al te lastig karwei. De grootste triomf volgde eind april echter, toen Toulouse zich in het Stade de France meester maakte van de Coupe de France. In de finale draaide het FC Nantes door de gehaktmolen: 5-1. Als aanvoerder mocht Dejaegere de beker de lucht in hijsen, later gevolgd door trainer Philippe Montanier (ex-Standard).

Statistieken Ligue 1: 24 basisplaatsen, 1761 minuten, 4 doelpunten, 1 assist

Loïs Openda (RC Lens)
Buiten de sterren van PSG om ging de naam van Openda misschien wel het vaakst over de tongen in de Ligue 1. Bij Vitesse had de Rode Duivel zijn neus voor de goal al bewezen en een stapje hogerop bleek die hoegenaamd niet aangetast. Ook in Lens vindt de pijlsnelle spits de weg naar doel blindelings, zelfs tegen de grootmacht uit Parijs. Daardoor staat zijn naam nu in zowat elk scoutingsboekje gekribbeld. Arsenal FC, Aston Villa, Borussia Dortmund of AC Milan: de nabije toekomst zal het uitwijzen.

Statistieken Ligue 1: 27 basisplaatsen, 2382 minuten, 19 doelpunten, 3 assists

Will Still (Stade Reims)
Het is ooit anders geweest, maar tegenwoordig maken ook de Belgische coaches steeds luider naam in het buitenland. Eerlijk is eerlijk: in het geval van Still kwam dat wel als een complete verrassing. Toen de assistent midden oktober mocht overnemen als interim-coach, had niemand het succesverhaal dat daarop zou volgen ook maar durven dromen. Maandenlang bleven Still en co ongeslagen, wat hem zelfs een Europees record opleverde! Des te opvallend: het vereiste UEFA-diploma bezit de Britse Belg (nog) niet, ervaring op Football Manager des te meer.

Statistieken Ligue 1: 13 gewonnen, 10 gelijk, 6 verloren

Arthur Theate (Stade Rennes)
Zijn parcours blijft erg opmerkelijk, van doorgestuurd bij Standard Luik tot één van de meest begeerde verdedigers van Europa. Het zet zijn ijzersterke karakter enkel in de verf. Ook met een torenhoog prijskaartje van negentien miljoen euro rond de nek bezweek Theate niet onder de druk. Integendeel, de mandekker miste haast niets en speelde ook aanvallend zijn rol. Het lijkt hem op termijn naar een nog grotere club te katapulteren, evenals een voortrekkersrol bij de Rode Duivels.

Statistieken Ligue 1: 34 basisplaatsen, 3039 minuten, 4 doelpunten, 10 clean sheets

KEURIG GESLAAGD ✅

Maximiliano Caufriez (Clermont Foot)
Na zijn doorbraak bij SK Beveren en een bijzonder Russisch avontuur kreeg de bonkige verdediger zijn kans in een grote competitie. Zowel hijzelf als zijn elftal deden het boven verwachting. Clermont heeft zich in de veilige middenmoot geparkeerd, met Caufriez als vaste pion centraal in de achterhoede. Met Neto Borges (ex-KRC Genk) en gewezen toptalent Maxime Gonalons heeft hij overigens enkele bekende maats aan zijn zijde.

Statistieken Ligue 1: 23 basisplaatsen, 2044 minuten, 6 clean sheets

Thibault De Smet (Stade Reims)
Wie hem bij K. Beerschot V.A. bezig zag, is er rotsvast van overtuigd dat er tegenwoordig een andere voetbalziel in dat lichaam van De Smet huist. Van klungelig zwart schaap is de linkspoot bij onze zuiderburen uitgegroeid tot een betrouwbare pion. In het Belgisch getinte Reims, dat vriend en vijand verbaasde, nam hij geregeld het voortouw, zeker in die ene reeks van zes ongeslagen wedstrijden op rij.

Statistieken Ligue 1: 19 basisplaatsen, 1670 minuten, 10 clean sheets

Thomas Foket (Stade Reims)
Wat voor De Smet geldt, geldt evenzeer voor Foket, met dat verschil dat de gewezen Buffalo wél al een uitstekende reputatie genoot in ons land. In een ietwat andere rol dan voordien schikte de 28-jarige flankverdediger zich volledig naar de ploegbelangen. Terwijl hij zich vroeger nadrukkelijk offensief uitleefde, hield Foket het onder Still bij zijn hoofdtaak: het doel verdedigen. Dat lukte wonderwel.

Statistieken Ligue 1: 21 basisplaatsen, 1816 minuten, 10 clean sheets

Eliot Matazo (AS Monaco)
Zonder al te veel in de schijnwerpers te lopen heeft de 21-jarige belofte-international zich flink doorgezet in het Prinsdom, toch geen al te gemakkelijke omgeving. Voorlopig beperkt Matazo zich tussen de lijnen nog hoofdzakelijk tot het vuile werk opknappen voor anderen. Over zijn voetjes valt echter weinig slechts te vertellen. Als hij komend seizoen nog een stapje vooruit zet, komt de nationale ploeg in zicht.

Statistieken Ligue 1: 13 basisplaatsen, 1147 minuten, 1 doelpunt, 3 clean sheets

Matz Sels (Strasbourg)
Na vijf jaar in de Franse hoogste klasse behoort de geboren Duffelaar tot de meest gerespecteerde sluitposten van het land van kaas en wijn. Tot nu toe miste hij nog geen enkele wedstrijd in deze campagne; vorig jaar gebeurde dat amper één keer. Om maar te staven dat Sels zijn draai gevonden heeft in Straatsburg. Volgens ingewijden leeft binnenin hem wel nog steeds de ambitie om het een trapje hoger te proberen. Op z’n 31e is de tijd dan stilaan gekomen.

Statistieken Ligue 1: 36 basisplaatsen, 3240 minuten, 6 clean sheets

NÉT VOLDOENDE ✔️

Maxime Busi (Stade Reims)
Met deze Busi liep er in de champagnestad nog een derde landgenoot rond in de achterhoede. Van dat drietal mocht hij wel het minst vaak opdraven. Waar zijn concullega’s zich verdedigend vaak onverzettelijk toonden, was dat bij Busi niet altijd het geval. Bij Sporting Charleroi werd al duidelijk dat hij beter tot zijn recht komt in een vrijere rol. Enkele clubs uit de JPL zouden op de uitkijk staan om hem deze zomer terug te halen.

Statistieken Ligue 1: 10 basisplaatsen, 938 minuten, 1 clean sheet, 1 assist

Philippe Clement (AS Monaco)
De vaandeldrager van het Belgische trainersgilde heeft een eerder hobbelig parcours geschaatst. Goede periodes wisselden mindere af, met pijnlijke uitschakelingen in de voorrondes van de Champions League en de achtste finales van de Europa League als dieptepunten. In eigen land leek Monaco op weg naar een zeker CL-ticket, maar drie nederlagen in de voorbije maand hebben die deur onherroepelijk gesloten. Met wat tegenslag vallen de troepen van Clement straks zelfs nog buiten de Europese plekjes … Zelf blijft onze landgenoot behoorlijk buiten schot, wat op zich al een prestatie is in het Stade Louis II. Toch is de kans reëel dat de wegen van beide partijen straks scheiden.

Statistieken Ligue 1: 19 gewonnen, 8 gelijk, 9 verloren

Jérémy Doku (Stade Rennes)
Toegegeven: het is verschrikkelijk moeilijk om een beoordeling op de vleugelflitser te kleven. In zijn (weinige) optredens bewees Doku nog steeds één van de aanstormende talenten van het internationale voetbal te zijn. Verschroeiende versnelling, onvoorspelbare slangenbewegingen én een toegenomen efficiëntie: alle troeven zijn aanwezig. Het spiergestel is echter zo gevoelig, helaas … Zijn laatste weken doen de hoop weer oplaaien, maar volgend seizoen heeft Doku écht eens een vlekkeloze periode nodig.

Statistieken Ligue 1: 11 basisplaatsen, 1108 minuten, 6 doelpunten, 2 assists

LICHT GEBUISD ➕➖ 

/

ZWAAR ONDERMAATS ❎

/