VP’s gids voor Play-Offs: kalender, puntensysteem en Europese ticketverdeling

VP’s gids voor Play-Offs: kalender, puntensysteem en Europese ticketverdeling

22-04-2023 10:00 Laatste update: 23-04-2023 21:22
3

Nog één speeldag in de reguliere competitie te gaan en dan maakt de Belgische voetballiefhebber zich op voor de Play-Offs. Ook nu weer kan je ervan op aan dat die spektakel zullen bieden. Om je volledig te wapenen voor zowel de Champions’ als de Europe Play-Off, verschaft VoetbalPrimeur.be je een handige gids ter voorbereiding.

Puntensysteem
In beide Play-Offs komen vier clubs in actie. Zoals bekend mag de top-vier voor de titel strijden in de zogenaamde Champions’ Play-Off. De nummers vijf tot en met acht uit de eindstand van de reguliere competitie nemen het dan weer tegen elkaar op in de Europe Play-Off. Daar staat nog één Europees ticket op het spel. Ondanks de jaarlijks terugkerende onmin bij sommigen is de halvering van de punten ook in 2022-2023 behouden gebleven. Dat geldt ook voor de ploegen uit de Europe Play-Off.  

Wie na speeldag 34 op een oneven totaal aantal punten geëindigd is, krijgt van de Pro League naar goede gewoonte een half puntje cadeau bij de halvering (steevast aangeduid met een asteriskje in de tussenstand). Aan het einde van de rit kan dat wel zuur opbreken. Wanneer twee ploegen op eenzelfde aantal punten afronden na hun Play-Offs, ligt het voordeel bij diegene die géén half puntje mocht ontvangen. Als dat voor beiden wel of niet het geval was, is de eindstand uit de reguliere competitie doorslaggevend.

Kalender
In beide Play-Offs staan er dus zes speeldagen op het programma. Die vallen in zes opeenvolgende weekends, telkens verspreid over vrijdag, zaterdag en zondag, behalve op de slotspeeldag. Dan moeten alle duels gelijktijdig afgewerkt worden. Deze zondagavond, als de reguliere fase er definitief opzit, wordt in het Lotto Park van RSC Anderlecht de ingevulde kalender bekendgemaakt. Overigens zal de agenda van Royal Antwerp FC er lichtjes anders uitzien. Aangezien het op zondag 30 april eerst nog de bekerfinale moet betwisten tegen KV Mechelen, kan The Great Old dat weekend logischerwijze niet aantreden in de Champions’ Play-Off. De troepen van Mark van Bommel springen pas de woensdag of donderdag erop in het Play-Off-bad, net als hun eerste tegenstander uiteraard.

Speeldag 1: 28-30 april (Antwerp begint op woensdag 3 of donderdag 4 mei)
Speeldag 2: 5-7 mei
Speeldag 3: 12-14 mei
Speeldag 4: 19-21 mei
Speeldag 5: 26-28 mei
Speeldag 6: 3-4 juni
Barragematch: 11 juni

De Europese tickets
Naast de landstitel azen de verschillende deelnemers ook op vijf gegeerde Europese toegangsbewijzen. Voor één club is er al een zekerheidje voor aanvang van de Champions’ Play-Off: de koploper na de reguliere competitie houdt op het einde van de rit minstens het op één na minst aantrekkelijke Europese kaartje over. Momenteel lijkt dat KRC Genk te worden, al kan Union Saint-Gilloise komende zondag nog haasje-over spelen.

Het is al even duidelijk dat de uiteindelijke landskampioen straks voor het eerst sinds jaren niét verzekerd is van rechtstreekse deelname aan de groepsfase van de Champions League, helaas. Hoewel de Belgische vertegenwoordigers er een boerenjaar hebben opzitten in Europa, waren de prestaties van de vorige campagnes onvoldoende om dat voorrecht te garanderen. Daardoor moet de eindwinnaar van de JPL zich in augustus doorheen de kwalificaties spartelen. Toch hoeft die niet te wanhopen, en dat om twee redenen. Ten eerste gaat het slechts om één voorronde. Dankzij de uitsluiting van de Russen door de UEFA is ons land namelijk een cruciaal plekje opgeschoven op de Europese ranglijst. Ten tweede treedt de kampioen aan in het zogenaamde (what’s in a name) ‘kampioenenspoor’. Zo worden kleppers uit pakweg de Premier League of Bundesliga vermeden. Mogelijke tegenstanders zijn andere kampioenen uit bijvoorbeeld Griekenland of Zwitserland.

Waar de overige Europese tickets precies recht op geven, vind je hieronder. Belangrijk om weten is dat de UEFA haar gekende watervalsysteem naar hartenlust hanteert. Simpel gezegd: wie in een bepaalde voorronde van de Champions League verliest, kan automatisch rekenen op het vangnet van de Europa League. Daar kom je dan één voorronde verderop terecht. Hetzelfde geldt van de Europa League richting de Conference League. Concreet voorbeeld: de bekerwinnaar, die een plaatsje krijgt in de laatste voorronde van de Europa League, is bij uitschakeling daar sowieso verzekerd van de groepsfase in de Conference League.

Verdeling Europese tickets
Kampioen: play-off-fase van het kampioenenspoor in de Champions League
Nummer twee: tweede van vier voorrondes van het niet-kampioenenspoor in de Champions League
Bekerwinnaar: Play-Off-fase Europa League
Nummer drie: tweede van vier voorrondes in de Conference League
Winnaar barragematch of winnaar Europe Play-Off: tweede van vier voorrondes in de Conference League

Bron: Bert Kassies

Bij de finale van de Croky Cup hoort nog een laatste kanttekening. Als Antwerp tegen KV Mechelen aan het langste eind zou trekken, kan de barragematch tussen de vierde van de Champions’ Play-Off en de winnaar van de Europe Play-Off geschrapt worden. Die laatste krijgt in dat geval gewoon het laagste Europese ticket. Mocht Antwerp als bekerwinnaar in de top-twee eindigen, dan krijgt haar ticket een ‘upgrade’. Het Europa-League-play-off-plekje komt dan toe aan de derde in de eindstand, waarna de overige tickets verder doorschuiven. Triomfeert KV Mechelen op de Heizel, dan heeft dat uiteraard geen invloed op de Play-Offs.

Wat met gele en rode kaarten?
Als laatste puntje kan aandacht voor het kaartenreglement geen kwaad. Alle gele kaarten uit de reguliere competitie worden kwijtgescholden bij aanvang van de Play-Offs. Alle tellers starten daar met andere woorden weer op nul, behalve voor spelers die op de speeldag 34 nog een schadelijke kaart pakken. Wie zijn vijfde of tiende gele prent krijgt, moet wel degelijk brommen op de eerste speeldag(en) van de respectievelijke Play-Offs. Ook een directe rode kaart zal uitmonden in een schorsing. Tot slot is het zo dat je in de Play-Offs na drie gele kaarten één wedstrijd moet missen, niet na vijf kaarten zoals in de reguliere competitie.