Play-Off 1 deelnames: records voor RSCA & Brugge, Lokeren, KVO & Union met primeur

Play-Off 1 deelnames: records voor RSCA & Brugge, Lokeren, KVO & Union met primeur

18-04-2023 21:45 Laatste update: 20-04-2023 11:28
3

De reguliere competitie van het seizoen 2022 – 2023 is bijna afgelopen. Zondag kennen we alle deelnemers van dit seizoen aan Play-Off 1. Maar hoe vaak deden de voorbije jaren alle teams mee aan de beslissende mini-competitie? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

In het seizoen 2009-2010 maakten de Belgische fans voor het eerst kennis met het Play-Off-systeem, toen nog met zes ploegen. RSC Anderlecht, Club Brugge, KAA Gent, KV Kortrijk, STVV en Zulte Waregem plaatsten zich in die volgorde voor de eerste editie van de eindronde. Opvallend, de ploegen eindigden op dezelfde plaats zoals de Play-Offs waren begonnen. Voor STVV bleef het sindsdien wel bij die ene deelname aan Play-Off 1. In totaal wisten 13 verschillende ploegen zich te plaatsen voor Play-Off 1. 

Anderlecht en Club Brugge recordhouders
Anderlecht en Club Brugge misten sinds de invoering van Play-Off 1 en later de Champions Play-Offs nooit de eindronde die over de titel beslist. In het seizoen 2019-2020 leek paars-wit buiten de boot te vallen, maar door corona werd het seizoen niet afgewerkt. Het bleek uitstel van executie, want dit jaar zal Anderlecht voor de eerste keer niet deelnemen aan de Champions Play-Offs.

Op de slotspeeldag hoopt Anderlecht zich wel nog te verzekeren van een ticket voor de Europe Play-Offs, maar paars-wit heeft zijn lot niet meer in eigen handen. De teller van het aantal deelnames aan Play-Offs 1 van Anderlecht blijft dus dit seizoen steken op 12. Club Brugge kan dus zondag alleen recordhouder worden, maar dan moet het op de slotspeeldag wel nog voorbij KAA Gent zien te geraken. Anders blijft ook de Blauw-Zwarte teller op 12 staan.

Pas in het tweede seizoen met een Play-Off-systeem konden KRC Genk en Standard zich voor een eerste keer plaatsen bij de elite. Beide ploegen haalden tijdens de Play-Offs Anderlecht in. Genk kroonde zich tot kampioen en Standard eindigde als tweede nadat het aan de Play-Offs begon op de zesde plaats. KRC Genk miste tot nu toe 4 keer Play-Off 1. Samen met KAA Gent vullen de Limburgers het podium van meeste deelnames aan Play-Off 1 aan. De teller van KRC Genk en KAA Gent staat voorlopig op 8 stuks. Standard deed tot nu toe 7 keer mee aan Play-Off 1. De laatste keer dateert alweer van het seizoen 2018-2019.

Van Play-Off 1 naar degradatie
Ook Lokeren wist zich in het seizoen 2010-2011 bij de beste zes te plaatsen. Lokeren wordt later de eerste ploeg die Play-Off 1 haalde, maar nadien zou zakken. Door dit seizoen krijgt men op Daknam navolging van KV Oostende. Het Weireldploegsje was er bij in de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017. Ook Zulte Waregem dreigt een ploeg te worden die eerst deelnam aan Play-Off 1, maar een (serieuze) tijd nadien afzakte naar 1B. Essevee kan het dit seizoen wel nog op de slotspeeldag voorkomen als het zelf wint van Cercle Brugge en Eupen niet wint van Club Brugge. Van de ploegen buiten de G6 is Zulte Waregem het team dat het vaakst mee deed aan Play-Off 1, namelijk 5 keer

Nog een leuk weetje, toen de Play-Offs hun intrede deden in de Jupiler Pro League speelde KV Oostende nog in Tweede Klasse. KVO werd later de eerste ploeg die zich in Play-Off 1 kon nestelen na promotie. Oostende deed het voor de eerste keer in zijn tweede seizoen op het hoogste niveau. Ondertussen flikten drie ploegen het kunstje, want ook Royal Antwerp FC en Union waren eerst tweedeklassers voor ze zich later in Play-Off 1 wisten te melden. Union was het 'strafst', want de Brusselaars melden zich al in hun eerste seizoen in Eerste Klasse in Play-Off 1. Vorig seizoen begon Union bij zijn eerst deelname aan Play-Off 1 als leider aan de eindronde. Uiteindelijk ging de titel wel voor het derde seizoen op rij naar Club Brugge.

Aantal deelnames per ploeg
01. RSC Anderlecht – 12
01. Club Brugge – 12
03. KAA Gent – 8
03. KRC Genk – 8
05. Standard – 7
06. Zulte Waregem – 5
07. Lokeren – 3
07. KV Kortrijk – 3
07. Charleroi – 3
07. Royal Antwerp FC – 3
11. KV Oostende – 2
12. STVV – 1
13. Union – 1