Hetze is nog niet voorbij: fanclubs NY Red Bulls willen Vanzeir harder straffen

Hetze is nog niet voorbij: fanclubs NY Red Bulls willen Vanzeir harder straffen

15-04-2023 11:28 Laatste update: 11:40
41

Dante Vanzeir kreeg vrijdag zijn straf te horen voor zijn racistische uitspraak tijdens het duel met SJ Earthquakes. De Belgische aanvaller moet zes wedstrijden brommen, een boete ophoesten én een herstelprogramma volgen. Enkele supportersclubs van New York Red Bulls vinden die maatregelen echter niet verregaand genoeg.

In een statement via sociale media laten Viking Army, Empire Supporters Club en Torcida 96, drie van de grotere supportersverenigingen van de Red Bulls, hun onvrede horen over de straf die de MLS aan Vanzeir heeft opgelegd. Volgens hen moet er meer gedaan worden. 'Wij zijn meer dan teleurgesteld', staat er onder meer te lezen in het bericht.

De supportersclubs vinden zes wedstrijden schorsing ruim onvoldoende. Daarvoor verwijzen ze naar de 'zero tolerance'-politiek van de MLS, die althans op papier bestaat. De verenigingen willen het recht dan ook in eigen handen nemen. Ze roepen op tot een boycot. Concreet willen ze vanaf de aftrap van de volgende wedstrijd, in de nacht van zaterdag op zondag tegen Houston Dynamo, massaal het stadion verlaten. Ook zullen de leden van de clubs geen merchandising meer kopen tot er een strengere straf is uitgesproken.

Het ziet er dus naar uit dat Vanzeir voorlopig niet uit het oog van de storm geraakt. Overigens bevindt ook zijn coach, Gerhard Struber, zich in een hachelijke situatie. Hem wordt verweten dat hij Vanzeir niet naar de kant haalde toen het duel met SJ Earthquakes hervat werd. Ook Struber moet een straf krijgen, vinden de drie fanclubs.