Clubwatcher VP.nl over Anderlecht-AZ: “AZ neemt graag underdog-rol”

Clubwatcher VP.nl over Anderlecht-AZ: “AZ neemt graag underdog-rol”

13 april - 16:12 Laatste update: 19:05
13

Donderdagavond ontvangt RSC Anderlecht AZ Alkmaar in het Lotto Park. De twee ploegen gaan de eerste wedstrijd aan in het tweeluik van de kwartfinale van de Conference League. VoetbalPrimeur.be heeft interne informatiekanalen geraadpleegd om extra informatie te winnen over de Nederlandse tegenstander uit Alkmaar. Timo Verbruggen, redacteur bij VoetbalPrimeur.nl en clubwatcher van AZ deelt zijn kennis over de nummer vier van de Eredivisie.

AZ speelde tot nu toe veertien wedstrijden in de Conference League, daarvan won de ploeg uit Alkmaar er twaalf en werd er twee keer verloren. De meest opvallende prestatie in de Conference League is het uitschakelen van SS Lazio over twee wedstrijden.

AZ staat op dit moment op de vierde plaats in de Eredivisie. De ploeg heeft Feyenoord, Ajax en PSV voor zich. Pascal Jansen is de hoofdtrainer bij de ploeg uit Alkmaar. De ploeg speelt in het AFAS stadion in Alkmaar, waar AZ, Anderlecht op 20 april ontvangt voor de returnwedstrijd. AZ krijgt de bijnaam van Kaaskoppen of Kaasboeren.  

Wat mogen we verwachten van AZ wanneer het bij Anderlecht op bezoek komt?
“AZ gaat vanuit eigen kracht spelen, dat is ook al wel wat je nu hoort van de hoofdtrainer Pascal Jansen. Op het eerste oog lijken het twee vergelijkbare teams. Ik zie best veel overeenkomsten tussen Anderlecht en AZ. Ik geloof niet dat AZ zich gaat aanpassen aan Anderlecht, AZ wil graag zelf het spel maken”, vertelt Verbruggen.

Wat is de huidige vorm van dit AZ?
“Opvallend bij AZ is dat zij graag de underdog rol op zich neemt, hoewel de club zelf uitspreekt dat zij nu toch vinden dat ze onderdeel zijn van de top-4 van Nederland. Toch voelt AZ zich het meest comfortabel wanneer er minder druk op ligt, dan kunnen zij boven zichzelf uitstijgen. Wanneer er verwachtingen zijn dan lijkt het erop dat de club verzwakt. AZ legt zichzelf onnodig druk op doordat ze het vaak wel laten zien, maar ze kunnen niet die continuïteit van die kwaliteit vasthouden”, meent Verbruggen.

Waar komt het gevaar bij AZ vandaan?
“AZ is aan de bal heel comfortabel, de spelers voorin zitten in een iets mindere vorm maar het blijft wel een hele sterke aanval. Op papier kan de aanval van AZ concurreren met Ajax, PSV en Feyenoord. De aanval van AZ bestaat uit Vangelis Pavlidis, Jens Odgaard en Karl Karlsson. De buitenspelers Karlsson en Odgaard die naar binnen snijden en Pavlidis die echt een dodelijke afmaker is, als AZ het spel mag maken dan liggen daar heel veel kansen voor AZ”, volgens Verbruggen.

AZ doet nog mee om de tweede plaats in de eredivisie, wat is de drijvende kracht achter dit AZ?
Er zijn twee namen die bij Verbruggen direct omhoog komen wanneer het gaat om de steunpilaren binnen de selectie van AZ, Jordy Clasie en Pavlidis. Volgens Verbruggen wordt er nog weleens onterecht lacherig gedaan over Clasie, die ook een verleden heeft bij Club Brugge. “Er zijn weer gesprekken geweest met Ronald Koeman om hem terug te halen naar Oranje. Mensen die echt AZ volgen zien hoe belangrijk hij is met de arbeid die hij levert, onderscheppingen, net even de slimmigheidjes en de ervaring die dit jonge elftal nodig heeft”, vertelt Verbruggen.

Pavlidis is de andere naam die Verbruggen opnoemt als absolute sterkhouder. “Pavlidis presteert zeer constant en is een garantie voor doelpunten in de spits.”

Waar liggen de mogelijkheden voor Anderlecht tegen AZ?

“Als Anderlecht zich gaat ingraven dan wordt het heel lastig voor AZ. Een tegenstander die met elf man tegen de goal gaat hangen, dan merk je dat AZ wel creatieve spelers heeft met Karlsson en Odgaard, maar dan hebben ze moeite om daar goed doorheen te spelen. AZ is eigenlijk het sterkst tegen een voetballende tegenstander, dit kwam heel mooi naar voren tegen Lazio. Lazio wilde het spel maken en nam risico in hun opbouw, AZ is heel goed dat wanneer ze de bal dan veroveren. Wanneer er ruimte is dan hebben ze echt de kwaliteit om daar doorheen te spelen”, aldus Verbruggen.

Wie is de favoriet tussen Anderlecht en AZ?
“Als ik puur naar het spelbeeld kijk dan is op voorhand AZ licht de favoriet. Anderlecht is wel in vorm en heeft indruk gemaakt tegen Villarreal. Het zijn vergelijkbare teams, een vergelijkbare speelstijl, aanvallend voetbal. Maar wanneer ik puur naar de kwaliteit per speler kijk dan denk ik dat AZ licht de bovenhand heeft”, vertelt Verbruggen.

Het valt Verbruggen ook op dat Nederland toch de vergelijking trekt tussen beide competities en de positie die de ploegen daarin innemen. Waar Anderlecht negende staat in de Jupiler Pro League, doet AZ nog mee om de tweede plaats in de Eredivisie. “In Nederland wordt veel gekeken naar de negende plek in de Jupiler Pro League, dat tegenover een vierde positie in de Eredivisie”, beschrijft Verbruggen.

Ik verwacht niet dat AZ over Anderlecht heen gaat lopen, AZ zal heel blij zijn met een gelijkspel of een nipte overwinning uit bij Anderlecht. AZ zal geen onnodige risico’s gaan nemen donderdag in het Lotto Park”, volgens Verbruggen.

Wat maakt beide ploegen zo vergelijkbaar?
“Qua speelstijl, qua visie, blijven spelen vanuit eigen principes. Ook wanneer we kijken naar beide jeugdopleidingen. De jeugdopleiding van Anderlecht behoort tot de Europese top. Bij AZ doen ze daar ook al jarenlang gigantisch goed werk. Koopmeiners, Stengs, Boadu en nu is de onder-18 bezig aan een hele bijzondere Youth-League campagne. Barcelona met 0-3 uitgeschakeld, Real Madrid met 4-0 aan de kant gezet. Hierin moeten en willen ze zich onderscheiden tegenover de absolute top. Ze weten iedere keer daar weer spelers uit te produceren die indruk maken.”

Een belangrijke factor tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal is Maarten Martens. “De huidige Jong-AZ trainer is Maarten Martens die zowel een verleden heeft bij Anderlecht en AZ. Dit is een belangrijke schakel tussen de jeugd en de selectie van hoofdtrainer Pascal Jansen”, vertelt Verbruggen.

In hoeverre drukt Pascal Jansen zijn stempel op dit AZ? 
“Jansen draait met AZ een erg sterke Europese campagne, Jansen komt altijd professioneel over. De backs worden heel veel in het spel betrokken, veel dynamiek, in de ideale situatie zijn de backs altijd in de aanval en weten ze heel veel gevaar te stichten. Dat is kenmerkend van het spel van AZ, de eerste bal gelijk weer vooruit en richting goal tegenstander”, meldt Verbruggen.

De fysieke fitheid is iets wat het spel van AZ kenmerkt. “Jansen heeft zijn eigen ideeën en de fysieke fitheid van AZ is al jarenlang een belangrijke factor binnen het spel. Loopvermogen en arbeid zijn altijd cruciaal voor AZ. Dat loopt door over meerdere periodes qua hoofdtrainers, AZ houdt daar rekening mee met het kopen van spelers”, weet Verbruggen.