Verschaeren scheurt kruisband, Oyen keert terug: “Meer risico in april en mei”

Verschaeren scheurt kruisband, Oyen keert terug: “Meer risico in april en mei”

04-04-2023 11:43
3

We zagen het enkele weken geleden opnieuw gebeuren… Yari Verschaeren zakte door zijn knie en bleek zijn kruisbanden gescheurd te hebben. Luca Oyen, middenvelder bij KRC Genk, keerde dan weer terug van eenzelfde blessure. 

De middenvelder van Genk scheurde vorig jaar in juni ook zijn kruisbanden. De jonge middenvelder kon afgelopen week zijn comeback maken. Een lange en mentaal slopende revalidatie wacht ook Verschaeren. Sportkinesitherapeut in Genk, Bart Dingenen, gaat in gesprek met Het Belang van Limburg

“In die eerste maanden van een nieuw seizoen zien we een duidelijke piek in het aantal gescheurde kruisbanden”, weet Dingenen. “Dat geldt voor professionele en amateurvoetballers. Maar doorheen het jaar volgt nog een tweede top, die er nu weer zal aankomen in april en mei.”

“Aan de basis van die twee pieken kunnen verschillende oorzaken liggen”, legt Dingenen uit. “Ten eerste raken spelers vatbaarder voor blessures, door de evolutie die het voetbal de laatste twintig jaar doormaakte. Vandaag wordt er gewoon aan een veel hogere intensiteit en snelheid gespeeld”, aldus Dingenen.

“Spelers starten in deze periode dus vaak minder fris aan een wedstrijd”, vervolgt Dingenen. “Dat geldt nog eens extra wanneer die matchen elkaar zo snel opvolgen als nu. Hier komt nog eens bij dat het nu echt om de knikkers gaat. Teams spelen tegen degradatie, of voor een plekje bij de play-offs. Daar komt zeker stress bij kijken. Ook dat helpt natuurlijk niet tegen blessures.”