Zweden onder de loep, oud-bekende van Tedesco en Zlatan is back

Zweden onder de loep, oud-bekende van Tedesco en Zlatan is back

24-03-2023 19:30 Laatste update: 19:27

Vrijdag vindt de eerste serieuze krachtmeting plaats voor Domenico Tedesco bij de Rode Duivels. VoetbalPrimeur.be gaat dieper in op de kwaliteiten van het huidige Zweden onder leiding van bondscoach Janne Andersson.

Tegen Zweden komt bondscoach Tedesco met Emil Forsberg een oude bekende tegen. Forsberg is dé nummer 10 van Zweden, maar ook van RB Leipzig. Waar Tedesco als hoofdtrainer Forsberg 38 wedstrijden onder zijn hoede had. Een andere bekende binnen de Zweedse selectie is Kristoffer Olsson. De Zweedse middenvelder speelt nu voor FC Midtjylland maar is gehuurd van RSC Anderlecht.

Zweden schitterde door afwezigheid op het WK in Qatar, Zweden draaide een prima WK kwalificatie ronde maar moest toch Spanje en Tsjechië voor zich dulden. Zweden stoomde door naar de play-offs voor kwalificatie, maar kwam net te kort tegen Polen. Het is nu precies een jaar later en we nemen een kijkje naar de huidige stand van zaken bij Zweden.

De Rode Duivels zijn ingedeeld in groep F, deze groep wordt gedeeld met Oostenrijk, Estland, Zweden en Azerbeidzjan. Zweden is vrijdag de tegenstander en op papier zijn Zweden en Oostenrijk de sterkste opponenten tijdens de kwalificatie reeks.

Lindelöf
In de achterhoede is Victor Lindelöf nog altijd een opvallende naam.  Lindelöf is de aanvoerder van Zweden en de leider van de defensie. De verdediger verdient zijn brood bij Manchester United. De 28-jarige speler heeft meermaals bewezen een solide verdediger te zijn, maar zit dit seizoen vooral op de bank bij Manchester United. Lindelöf speelde tot nog toe slechts negen wedstrijden in de Premier League dit seizoen. Ook al is de centrale verdediger geen vaste waarde bij Manchester United, bij Zweden is hij de belangrijkste pion in de achterhoede.

Kulusevski en Forsberg
Op het middenveld vallen er twee namen op, het gaat hier om de 22-jarige Dejan Kulusevski en de 31-jarige Emil Forsberg. Kulusevski is pas 22 en kwam toch al 27 keer uit voor Zweden. Tweemaal wist hij voor zijn land een doelpunt te maken. Kulusevski wordt dit seizoen gehuurd door Tottenham Hotspur van Juventus. Deze talentvolle buitenspeler laat zich al een tijd aardig gelden en heeft een marktwaarde opgebouwd van 55 miljoen euro.

Kulusevski staat bekend als een fysiek sterke speler die ook beweeglijk is, hij is in staat om op meerdere plekken op het middenveld te spelen. Zowel als aanvallende middenvelder en als vleugelspeler. Kulusevski wordt gezien als een speler met meerdere kwaliteiten zoals zijn acceleratie, snelheid, goede techniek en dribbelvermogen.

Emil Forsberg heeft met zijn 31 jaar meer ervaring dan Kulusevski, Forsberg is dé nummer 10 van Zweden. Forsberg heeft al 78 interlands achter zijn naam en wist al 19 keer te scoren voor zijn land.  De aanvallende middenvelder van RB Leipzig kent de bondscoach van de Rode Duivels goed, Forsberg is zelf gecoacht door Tedesco bij Leipzig. Forsberg staat al sinds 2015 onder contract bij Leipzig en bewijst nog steeds zijn waarde voor de ploeg.

Forsberg wordt gezien als de drijvende kracht op het middenveld van RB Leipzig, Forsberg is niet alleen gevaarlijk vanuit zijn assists of afstandsschoten, maar hij is in staat om het tempo van Leipzig te versnellen op de juiste momenten.

De tandem Alexander Isak en Zlatan Ibrahimović
In de voorhoede vallen vooral de namen van Zlatan Ibrahimović en Alexander Isak op. Zij vallen niet alleen op qua naam, maar ook qua lengte. Isak is maar liefst 1 meter 92 hoog en Zlatan is nog drie centimeter langer. Twee spitsen, waar Isak nog een glansrijke carrière voor zich heeft en Zlatan die al ver in de winter van zijn carrière is aangekomen, ook al wil hij dat zelf nog niet geloven.                                                                                                                                                   
We beginnen bij Isak, de spits van Newcastle United. Isak heeft zich laten gelden als een echte goaltjesdief en werd in de zomer van 2022 voor maar liefst 70 miljoen overgenomen door Newcastle United van Real Sociedad. De pas 23-jarige Isak heeft al 37 interlands voor Zweden achter zijn naam staan en scoorde hierin negen keer. Spits Isak scoort overal en zijn meest indrukwekkende statistieken weerlegde hij misschien wel namens Willem 2 in de Nederlandse Eredivisie. Hier kreeg Isak het voor elkaar om bij de relatieve laagvlieger Willem 2 in achttien wedstrijden veertien keer een doelpunt te prikken. De spits staat bekend om zijn snelheid en zijn instinct voor de goal.

Zlatan Ibrahimović is er weer bij namens Zweden, de wereldberoemde spits houdt nooit een blad voor zijn mond en gelooft zelf nog dat hij ‘het verleden, het heden en de toekomst is.’ Ibrahimović is bij iedere topclub succesvol geweest in de punt van de aanval. Zlatan denkt zelf niet aan stoppen, maar is nu toch op 41-jarige leeftijd het ene na het andere record aan het vestigen in verband met zijn leeftijd. Ibrahimović is verre van zijn gevaarlijkste vorm, maar het blijft altijd een spits om erg goed in de gaten te houden. Fysiek is hij nog altijd ijzersterk, zeer acrobatisch en erg creatief, van zijn loopvermogen hoeft hij het niet meer te hebben.

Nations League
De Nations League is niet voor iedereen het meest interessante strijdtoneel, toch is het een goede graadmeter voor de recente vormen en kwaliteiten van de verschillende nationale selecties. Zweden neemt deel aan de B-league, waar België in de hoogste league vertoeft, namelijk de A-League. Wat opvallend hieraan is, is dat Zweden onderaan in zijn groep staat, dit betekent dat Zweden binnenkort zal degraderen naar de C-League. Zweden won maar één van de zes wedstrijden in een groep met Slovenië, Noorwegen en Servië.


Zweden tegenover België
Zweden staat op dit moment op de 23e plek op de FIFA-ranglijst en de Rode Duivels hebben een prima onderling resultaat tegen Zweden. België staat op dit moment 2e op de FIFA-ranglijst achter Brazilië. Vijftien keer eerder stonden de landen tegenover elkaar en maar liefst acht keer stapten de Rode Duivels als winnaar van het veld. De laatste drie wedstrijden tonen een groot voordeel voor de Rode Duivels want alle drie de laatste duels werden gewonnen.

Zweden won zijn laatste twee vriendschappelijke interlands tegen Finland en IJsland. De ploeg van bondscoach Andersson kwam toen uit in een 4-4-2 formatie. Zweden speelt onder leiding van bondscoach Andersson bijna altijd in een 4-4-2 formatie, dit is ook de verwachting tegen de Rode Duivels.