Vooruitblik op speeldag 30 : Ene mikt op Europese roes, andere op schokeffect

Vooruitblik op speeldag 30 : Ene mikt op Europese roes, andere op schokeffect

17 maart - 10:00
1

Na een Europese hosannaweek voor het Belgische voetbal kondigt de Jupiler Pro League zich net dat tikkeltje rooskleuriger aan. Het is alweer tijd voor speeldag 30, de op vier na laatste van de reguliere competitie, met andere woorden. Ook komend weekend ziet VoetbalPrimeur.be vijf trekpleisters om naar uit te kijken.

Goed begonnen …
… is half gewonnen! Meestal laat de vrijdagavondprogrammatie niet meteen de alleraantrekkelijkste affiche los op de Belgische voetballiefhebber, maar op deze 17e maart is dat wél het geval. Cercle Brugge tegen KRC Genk belooft vuurwerk te geven. Groen-Zwart strijdt nog volop mee voor de top-acht, al voelt het de adem van het opkomende RSC Anderlecht steeds heter in de nek. Het bezoek uit Genk kampt eigenlijk met een gelijkaardig gevoel, weliswaar bovenaan de stand. Na een (te) magere vijf op vijftien is er dringend nood aan een goeie, ouderwetse driepunter.

Europese high
De hoge toppen die de Belgische vertegenwoordigers dezer dagen scheren in Europa, zouden voor een welgekomen roes in de vaderlandse competitie kunnen zorgen. Anderlecht, KAA Gent en Union Saint-Gilloise bleken de voorbije weken eervolle vaandeldragers. Hun overwinningen op donderdag spreken voor zich, maar even fraai is het dat ieder lid van die drietand afgelopen weekend ook haar competitiewedstrijd tot een goed einde bracht. Scoren in België én Europa tegelijk, het kan dus wel degelijk. Volgt de bevestiging op speeldag 30?

Zulte Schokeffect
Lovenswaardig lang werd Mbaye Leye de hand boven het hoofd gehouden, maar na tien tegentreffers in de recentste twee wedstrijden was zijn ontslag bij SV Zulte Waregem uiteindelijk toch onafwendbaar. Clubiconen Davy De fauw en Frederik D’Hollander moeten proberen het schip alsnog in veilige wateren te gidsen. Met een debuutwedstrijd op Sclessin (het is trouwens niet de eerste keer dat Standard Luik een tegenstander tegenover zich krijgt die net van trainer wisselde) oogt de uitdaging pittig. Maar wie weet, met behulp van dat bewuste schokeffect?

Van halve naar hele zekerheden
Geen kat die er nog aan twijfelt dat Royal Antwerp FC en Union straks aantreden in de Champions’ Play-Off, al is er mathematisch nog een klein duwtje nodig. Dat kan dit weekend gegeven worden. Als Les Unionistes voorbij KV Mechelen geraken, is het ticket voor de top-vier definitief binnen. Eigenlijk geldt voor Antwerp hetzelfde tegen Sporting Charleroi. In één op honderd scenario’s zou Gent wel nog op gelijke hoogte kunnen komen met evenveel gewonnen wedstrijden, maar daar houdt toch echt niemand rekening mee. Tijd om de rekenmachine (voor even) op te bergen!

In de (Or)ban
De naam die momenteel het vaakst over de tongen gaat binnen het Belgische voetbal: Gift Emmanuel Orban. Het ene record galmt nog na of daar sneuvelt het andere al. Na zijn vierklapper tegen Zulte Waregem én de snelste hattrick in een Europese competitie aller tijden reist KAS Eupen zondagavond met knikkende knieën af naar de Ghelamco Arena. Hoe, in godsnaam, valt de Gentse bommenwerper af te stoppen? Als Edward Still op dat vraagstuk een antwoord vindt, kunnen De Panda’s misschien wel voor een (welgekomen) stunt zorgen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie