“Ik twijfel niet dat Tedesco een De Bruyne mee kan krijgen in zijn verhaal”

“Ik twijfel niet dat Tedesco een De Bruyne mee kan krijgen in zijn verhaal”

13-02-2023 18:44
2

Domenico Tedesco krijgt de eer om Roberto Martinez op te volgen bij de Rode Duivels. Ondanks (succesvolle) passages bij onder meer Schalke 04 en RB Leipzig klonk zijn naam bij zijn aanstelling niet iedereen even bekend in de oren. Christian Heidel helpt een handje om de nieuwe bondscoach te schetsen.

Heidel is een Duitse voetbalbestuurder die de voorbije decennia zijn strepen verdiende in de Bundesliga, voornamelijk in dienst van FSV Mainz. Een groot gedeelte van die successen zijn te danken aan zijn uitstekende oog voor trainerstalent. Zo braken Jürgen Klopp en Thomas Tuchel onder zijn vleugels door. Ook met Domenico Tedesco heeft Heidel een band. Hij ziet gelijkenissen tussen de verschillende heren.

“Ze hadden geen ervaring op het hoogste niveau”, opent Heidel zijn betoog bij Het Laatste Nieuws. “En toch voelde je dat ze iets speciaals hadden. Laat het me zo zeggen: zij zien wat wij niet zien.” Aan het palmares van een Klopp of Tuchel komt Tedesco voorlopig nog niet, al is dat enkel logisch gezien zijn jongere leeftijd. De 37-jarige coach pakte daarentegen wel al een Duitse DFB-Pokal en werd vicekampioen met Schalke.

EQ
“De tijd is aan zijn zijde”, verklaart Heidel dan ook. Hij spreekt vol lof over zijn landgenoot. Vooral zijn emotionele intellegentie blijkt een troef te zijn. “Tedesco heeft een manier om in de gratie te vallen bij zijn spelers, zonder de afstand te verliezen”, klinkt het. Daarnaast is hij niet te beroerd om zelf geregeld in de spiegel te kijken. “Toptrainers stellen ook alles in vraag. Dat is de enige manier om de top te bereiken.”

Met pakweg Thibaut Courtois of Kevin De Bruyne zal Tedesco straks samenwerken met jongens die al aan de top gearriveerd zijn. Zou dat geen struikeblok kunnen vormen? “Ik twijfel er niet aan dat hij ook spelers zoals Kevin De Bruyne mee kan krijgen in zijn verhaal. Hij is bijzonder intelligent”, wuift Heidel dat argument weg. Dat Tedesco geen ervaren vijftiger of zestiger is, hoeft evenmin een probleem te zijn. Age is just a number, zo luidt het devies van Heidel.