Recordverlies voor JPL-Clubs: Antwerp sluit jaar af met 31,5 miljoen verlies

Recordverlies voor JPL-Clubs: Antwerp sluit jaar af met 31,5 miljoen verlies

09-02-2023 10:49 Laatste update: 13:41
40

De Jupiler Pro League doet het niet meteen prima op financieel vlak. Slechts vier van de vijfentwintig profclubs in het Belgische voetbal hebben het boekjaar 2021-2022 afgesloten met een positieve balans. Dat blijkt uit een enquête van de Belgische voetbalbond. 

Samen boekten alle clubs een verlies van 156 miljoen euro. Vorig seizoen maakten onze clubs in de hoogste klasse een verlies van zo’n 139,6 miljoen. Geen verbetering dus… RTBF maakt een rekensom en komt uit op het volgende: ‘Als we de verliezen van de afgelopen 5 jaar bij elkaar optellen, komen we op het exorbitante bedrag van 484 miljoen euro.’

Deze cijfers werden door de voetbalbond gepubliceerd nadat ze een jaarlijkse controle kreeg op de Financial Fairplay Rules. Deze regels moeten ervoor zorgen dat de clubs financieel gezond blijven. Iedereen in de Jupiler Pro League moet erop waken dat ze slechts ‘aanvaardbare verliezen’ maken. De regels liggen al een tijdje vast maar zijn na de pandemie herzien. Er zijn geen clubs die, ondanks de verliezen, deze herziene regels overtreden hebben. 

Voor enkele clubs was het echter bang afwachten. Antwerpen heeft een verlies van 31,5 miljoen euro en Standard Luik tekent een verlies van 22,3 miljoen euro op. Beide hebben de afgelopen jaren hun kapitaal verhoogd. Slechts vier clubs sloten het jaar af met winst: Anderlecht met 4 miljoen euro, Club Brugge met 3,8 miljoen euro, Charleroi met 1,7 miljoen euro en Kortrijk met 262.345 euro.