De winterklok tikt: Exodus aan de gang bij Standard, geld is op voor vervanging

27 januari om 12:20
Laatste update: 27 januari om 17:44

De dagen worden langer, maar voor de wintermercato geldt het tegenovergestelde. Over minder dan een week sluit de tussentijdse transfermarkt ongenadig haar deuren. Ook in de Jupiler Pro League wordt nog volop gejaagd op broodnodige versterkingen en fortuinlijke buitenkansjes. VoetbalPrimeur.be overloopt welk werk er nog op de plank ligt bij de Belgische topclubs. In deze tweede aflevering: Standard Luik.

Transferactiviteit tot dusver:
IN: /
UIT: Aleksandar Boljevic (Hapoel Tel Aviv), Denis Dragus (Genoa CF)

De ingang
Sta ons toe te openen met een lofzang aan het adres van Ronny Deila. Dat de Noor erin geslaagd is om Standard halverwege de competitie in de subtop te parkeren, is zonder tegenspraak een straffe prestatie, gezien de financiële perikelen en de al bij al wat zoutloze spelerskern. Het zou pas helemaal knap zijn mocht Deila die lijn ook de komende weken doortrekken, want zijn werkgever lijkt niet bepaald sterker uit de wintermercato te zullen komen. Integendeel, tegenover enkele afgeronde en bijna-zekere vertrekkers staat voorlopig … nog geen ene nieuwkomer.

Het is onwaarschijnlijk dat daar geen verandering in komt nu de deadline in zicht is, maar smaakmakende transfers hoeven de Luikse fans niet te verwachten. De reden daarvoor is zo klaar als een klontje: de clubkas oogt angstvallig leeg. Standard probeert dat euvel dan maar te omzeilen door te jagen op vaste waarden uit de belofteploegen van haar traditionele concurrenten. Of zij het plekje van De Rouches in de Play-Offs-plaatsen vanaf februari zullen kunnen helpen vrijwaren, is zeer de vraag. Voor het overige mikt de trots uit Luik (naar de gewoonte van de laatste jaren) misschien nog op een witte merel.

Inkomende geruchten: Enock Agyei (RSCA Futures), Ibe Hautekiet (Club NXT)

De uitgang
Niet om de trouwe aanhang nog wat verder in de put te duwen, maar er dreigt deze winter een flinke portie van de overgebleven kwaliteit uit de Vurige Stede te vertrekken. Met Dragus vertrok er al een mede-topschutter. Ook de twee bepalende krachten op het middenveld van tijdens het seizoensbegin, Selim Amallah en Nicolas Raskin, staan op het punt om andere oorden op te zoeken. Aangezien hun beide contracten bijna afgelopen zijn, vangt Standard bovendien slechts een peulschil van het bedrag dat overeenstemt met hun intrinsieke waarde.

Ook in de achterhoede lijkt Deila te moeten gaan schuiven. Aanvoerder Dussenne is namelijk op weg naar Moskou. Met hem verliest Standard misschien niet de allerbeste mandekker op deze planeet, maar wel iemand die mentaal grip had op de (jonge) spelersgroep. Ook Amallah en Raskin kunnen overigens tot de meer ervaren pionnen gerekend worden. Het ziet er niet naar uit dat die bagage in de volgende dagen nog waardig vervangen zal worden.

Uitgaande geruchten: Selim Amallah (Real Valladolid), Noë Dussenne (Lokomotiv Moskou), Nicolas Raskin (Rangers FC)