L’Equipe: 'Nieuwe constructie Super League, ook overleg met Belgische teams'

L’Equipe: 'Nieuwe constructie Super League, ook overleg met Belgische teams'

24-01-2023 09:30 Laatste update: 09:51
6

De discussie omtrent de Super League is opnieuw geopend. De Franse sportkrant L’Equipe meldt dat de afgelopen maanden een vijftigtal clubs geraadpleegd zijn over de nieuwe competitie. Het zou ook om Belgische clubs gaan. 

A22, de motor achter de Super League, zou contact opgenomen hebben met clubs uit 12 verschillende landen. Het zou niet alleen gaan om topcompetities, maar ook om Nederland, Portugal, België, Denemarken en Schotland. Het verschil met eerdere pogingen is dat het hier niet gaat om een opgelegd plan, maar om een 'co-creatie'. De clubs zijn namelijk gevraagd welk format het beste zou passen. A22 hoopt daarmee de clubs te kunnen betrekken in de ontwikkeling van de Super League.

De Super League zou in tegenstelling tot eerdere plannen meer lijken op de Champions League. Dat houdt in dat het een open competitie zou gaan worden waarin elk jaar ruimte is voor het wisselen van clubs. De clubs die bevraagd zijn zouden daar positief op hebben gereageerd. Daarnaast zouden er plannen zijn voor een strenger Financial Fair Play-systeem dan nu actief is bij de UEFA.

Het is niet bekend welke ploegen uit de Jupiler Pro League gevraagd zijn voor het ambitieuze plan. Volgens L’Equipe gaat het niet louter om topploegen, maar zou ook de 'middenklasse' warm zijn gemaakt voor de Super League. Eerdere plannen kregen tegenspraak van onder andere RSC Anderlecht.