‘Kan Club Brugge eindelijk nieuw stadion bouwen? Lot in handen van drie rechters'

‘Kan Club Brugge eindelijk nieuw stadion bouwen? Lot in handen van drie rechters'

11-01-2023 10:26 Laatste update: 10:50
46

Club Brugge staat een spannende periode te wachten. In januari of februari beslist de Raad van Vergunningsbetwistingen (DBRC) over het vernietigen of bevestigen van de vergunning tot bouwen een nieuw stadion. Het Laatste Nieuws schrijft over de stand van zaken van het stadiondossier.

In 2021 kreeg Blauw-zwart al toestemming voor de constructie van het nieuwe stadion totdat Leefbaar Sint-Andries verzocht om deze beslissing te annuleren. Op 27 oktober pleitte Club Brugge daarom voor hun zaak bij DBRC. ''Maar als de Raad zich negatief uitspreekt, dan moest alles erna weer afgebroken worden'', zegt Franky Demon, schepen van ruimtelijke ordening, milieu en sport. Club Brugge koos er dan ook voor om met de stadionconstructie te wachten tot die procedure voltooid is.

Eind januari of februari valt de beslissing of de stadionbouw doorgaat. Het lot van de vergunning is nu aan drie rechters die samen gaan beslissen of de vergunning valt of staat. Voor Club Brugge is dit een belangrijke beslissing omdat het roer omgegooid moet worden met de bouwplannen als de vergunning wordt vernietigd. Uitwijken naar een andere locatie is geen optie.

Als de bouw groen licht krijgen, dan zou de constructie van het nieuw stadion ongeveer twee jaar tijd kosten. Het 48-jarige Jan Breydel stadion, dat tijdens EURO 2000 nog deels vernieuwd is, krijgt dan een opvolger. Dat lijkt gezien de staat van het stadion noodzakelijk. Betonrot, waterinsijpeling en eletriciteitsproblemen kunnen namelijk leiden tot het niet voldoen aan de eisen om deel te nemen aan Europees voetbal.