VP's Elf v/d Heenronde: Weergaloos Genk is hofleverancier, vreemde Kempische eend

VP's Elf v/d Heenronde: Weergaloos Genk is hofleverancier, vreemde Kempische eend

29-11-2022 09:00 Laatste update: 01-12-2022 19:32
13

Het WK woedt volop, de Rode Duivels staan op de rand van de uitschakeling, maar VoetbalPrimeur.be blikt graag nog één keer terug op de heenronde in de Jupiler Pro League. De voorbije dagen en weken gingen jullie, onze lezers, en onze redactie op zoek naar het beste elftal uit die eerste zeventien speeldagen. Dit is het resultaat, met KRC Genk als hofleverancier!

Dat Wouter Vrancken een heleboel van zijn discipelen in VP's Elf van de Heenronde zou tegenkomen, stond in de sterren geschreven. Genk legde een weergaloos parcours af met 46 op 51. Met zes van de elf basiskrachten leveren de Limburgers dan ook meer dan de helft van de JPL-uitblinkers. Ook op onze fictieve bank zit nog veel blauw-wit bloed. Voor de overige ploegen zijn enkel kruimels weggelegd ...

In doel
Maarten Vandevoordt heeft zeker zijn stinkende best gedaan, maar Simon Mignolet het vuur aan de schenen leggen, dat is eigenlijk niet echt gelukt. Laat het duidelijk zijn: dat is absoluut geen schande! De 34-jarige sluitpost van Club Brugge haalde de voorbije maanden misschien wel zijn beste niveau ooit. Zowel in de Jupiler Pro League als Europees pakte Mignolet uit met enkele wonderreddingen.

Verdedigers
Op rechtsachter bestond er geen twijfel over Daniel Muñoz. Met vijf doelpunten en vijf assists lag de grootste meerwaarde van de agressieve Colombiaan zowaar in de aanvallende sector. Het duo Toby Alderweireld (Antwerp) - Carlos Cuesta (Genk) beschikt dan weer over een brede waaier aan troefkaarten: kracht, snelheid, leiderschap, gretigheid én een strakke lange pass. 

Eén vreemde eend heeft de bijt van ons elftal gehaald: Maxim De Cuyper! De linksback heeft de promotie van KVC Westerlo op indrukwekkende wijze verteerd. De krullenbol kan verdedigend zeker nog verbeteren, maar valt op met zijn tomeloze energie, uitstekende voetjes en knap speldoorzicht. Een wissel op de toekomst bij Club Brugge en/of de Rode Duivels?

Middenvelders
Ook in de driehoek centraal zet Genk de toon. Wie anders dan Bryan Heynen mag de rol van metronoom op zich nemen? De aanvoerder van de huidige koploper scheert erg hoge toppen en moet de lijnen uitzetten bij VP's Elftal. Aan zijn zijde zal de kracht, onverzettelijkheid en piekfijne linker van Teddy Teuma (Union) zeker van pas komen. 

Dat duo mag zich creatief uitleven, maar moet verdedigend ook wat werk opknappen. Zo kan Bilal El Khannouss zich volledig richten op het uittekenen van de aanvallende patronen. Als jeugdproduct stak de huidige WK-ganger zijn neus pas deze zomer aan het venster, maar dat bleek een schot in de roos. Technisch heeft El Khannouss alles in huis om een grootse carrière uit te bouwen.

Aanvallers
Hoe kan het ook anders: als ons elftal het vijandelijke net weet te vinden, is de kans groot dat het doelpunt van Genkse makelijk is. Paul Onuachu vormt de kapstok van de voorhoede. De Nigeriaanse reus is beresterk, houdt veel ballen bij, is quasi onklopbaar in de lucht en heeft een geweldige neus voor doelpunten. Aan zijn zijde staan Andreas Skov Olsen (rechts) en Mike Trésor (links) te popelen om te schitteren. Met hun prinsheerlijke traptechniek moeten zij instaat zijn Onuachu vaak in stelling te brengen én af en toe ook zelf hun graantje mee te pikken.