Ecuador begint WK met winst: Preciado en co kennen geen problemen met Qatar

20-11-2022 18:59 Laatste update: 19:05
8

Het WK is begonnen met een simpele overwinning van Ecuador tegen gastland Qatar. De ploeg van KRC Genk-verdediger Angelo Preciado kende geen enkel probleem met de Qatarezen en had genoeg aan twee doelpunten in de eerste helft om met 0-2 te winnen van een bijzonder zwak Qatar.

Qatar hoopte zondagavond een fraaie reeks in stand te houden: tijdens de laatste vijf WK's mocht het organiserende land aftrappen en dat leverde nooit een nederlaag op. De ploeg van bondscoach Félix Sánchez kon echter geen moment voldoen aan de hoge verwachtingen van de supporters in het Al Bayt Stadium, waar 60.00 toeschouwers op de tribune zaten.

Al na drie minuten viel het eerste doelpunt. Valencia kopte de bal binnen na geklungel van Saad Al Sheeb. De doelman van Qatar had echter geluk met de VAR, die nipt buitenspel constateerde. De beslissing zorgde voor veel ophef op social media.

Het Zuid-Amerikaanse feestje ging dus niet door, maar kon even later alsnog gevierd worden. Valencia werd in het penaltygebied onderuit getikt door Al Sheeb, ging zelf achter de bal staan en faalde niet: 0-1. Het was de eerste keer ooit dat het openingsdoelpunt op het WK vanaf elf meter werd gemaakt. Na een half uur werd het 0-2 en weer was Valencia de gevierde man. De aanvoerder van Ecuador - en huidige topscorer van de Süper Lig - kopte de bal fraai binnen. Daarmee verhoogde de Ecuadoriaanse topscorer aller tijden zijn productie voor zijn land naar 37 doelpunten.

Bijzonder zwak Qatar
Voor Qatar zat het er geen moment in. Het gastland kwam amper in de buurt van het vijandelijke doel en had al de grootste moeite om een pass over enkele meters te versturen. Dat veranderde niet in de tweede helft: Ecuador hoefde niet meer, terwijl Qatar niet kon. Het was daardoor goed zoeken naar hoogtepunten. Matchwinner Valencia viel nog uit met een knieblessure.

De Qatari op de tribune hadden zich ook heel wat anders voorgesteld van de eerste WK-wedstrijd. Bijna de helft van de toeschouwers verliet het stadion al voor het laatste fluitsignaal. De spanning en sfeer was toen al tot het nulpunt gedaald.